Seguidors

diumenge, 9 de setembre del 2018

TORRE DELS OCELLS
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Segle XX
Casa d'estiueig d'estil noucentista, de la qual destaca una galeria clàssica a les golfes, oberta a tres vents amb pòrtics i columnetes.





Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: mitjan segle XX
Autor: Joan Bordàs i Salellas (Figueres 1888-Barcelona 7 de juliol de 1961) – arquitecte l’any 1949
Descripció:
Situat al nucli urbà de Caldes de Malavella, a l'Av. Doctor Furest, és un edifici amb paret mitgera i tres façanes, la principal de les quals dona a l'avinguda i les altres dues al jardí de la casa.

La casa, de planta paral·lelogramàtica, està dividida en planta baixa pis i golfes-galeria. Per entrar-hi, cal passar primer una porta que hi ha en el tancat, al costat de la qual hi ha la porta d'entrada per a vehicles.

La planta baixa té un sòcol que volta l'edifici. La porta d'entrada es troba en una de les façanes que donen al jardí, just al costat esquerre de l'edifici vist des de l'Avinguda del Doctor Furest. La porta d'entrada, al centre, té arc de mig punt emmarcada en pedra i flanquejada per dues finestres en arc escarcer i àmpit de pedra. A la façana lateral dreta, és a dir, la que dóna a l'Av. Dr. Furest, presenta un ritme de tres finestres en arc escarcer i àmpit de pedra.

El pis, a la façana principal hi ha tres finestres rectangulars apaïsades emmarcades en pedra i ampit de finestra; estructura que es repeteix a la façana de l'avinguda.

A les golfes-galeria, una llotja de cinc obertures en arc de mig punt a la façana principal i dos (també en arc de mig punt) a la façana lateral del carrer Furest. Una altra galeria oberta, més baixa, dóna a l'avinguda. Les columnes de les galeries són dòriques, cosa que dóna un caràcter italianitzant a les galeries. La galeria que dóna a l'avinguda té el teulat a doble vessant sostingut per un encavallat de fusta. El teulat de la galeria de la façana principal és a quatre vessants. El ràfec de la teulada és triple.

A la façana lateral que dóna al jardí, un mirador.
 

Notícies històriques:
A l'arxiu de Caldes de Malavella es conserva el projecte arquitectònic signat per Joan Bordàs i Salelles el 30 d'abril del 1949.

Aquest edifici representa la darrera mostra del tipus d'aqruitectura nascuda com a conseqüència de l'activitat d'estiueig.

L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en el urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. A Caldes de Malavella es construeixen gran nombre de cases, torres i xalets sobretot a l'entorn d ela Rambla Recolons i de la que s'anomenà Colònia de la Granja. En aquest moment també es van adequar diverses zones de passeig, places i parcs.
 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada