Seguidors

dilluns, 10 de setembre del 2018

CASA ROSA o CASA ESTAPÉ
antigament el nom original era Casa Diota-llevi
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Segle XIX
Casa d'estiueig modernista, amb un destacat portal i una finestra germinada. La resta de l'edifici es compon de forma simètrica, decorat amb frisos ceràmics.








Enllaç amb informació i descripció:

que diu:
La façana principal, té dos cossos clarament diferenciats. Al costat lateral dret, una porta d'entrada en arc túmid amb decoracions de rajola vidriada. Al damunt una finestra geminada en arc rampant contraposat, amb una fina columna al mig, i barana de treball de forja. A dalt aquest cos queda rematat per un pinyó amb l'escalonat invertit cap avall. Elements de ceràmica de color blau i marró, decoren la façana. En aquest cos, hi ha l'escala que dóna accés al pis i al terrat. El costat lateral esquerre, a la planta baixa una porta d'entrada al costat esquerre, i tres finestres, totes en arc deprimit còncau. Els espais interfinestrals sobresurten i imiten un encoixinat. Una línia d'imposta amb motllures de bosell, a l'altura de les llosanes semicirculars dels balcons, separa la planta baixa del pis. Entre les motllures, fris de rajoles vidriades amb arabescs. Al pis, quatre balcons en arc deprimit còncau, amb trencaaigües decorats amb rajola vidriada i amb elements de suport dels trencaaigües a manera de capitell. Estan separats per cadenes verticals. Una altra línia d'imposta, amb motllures en escòcia, marca el pas al terrat, però prèviament trobem una cornisa decorada amb rajola vidriada. Al terrat, una torre amb merlets decorada amb rajola vidriada. A la façana lateral dreta, paredat rústic amb finestra central geminada en arcs rampants contraposats, petita columna de pedra artificial, i impostes de maó. A la façana lateral esquerra, tres obertures als baixos i pis amb les obertures seguint la factura de les de la façana principal, però amb els trencaaigües més pronunciats. 

La façana posterior, d’obertures en arc deprimit còncau, i rajola vidriada de color blau incrustada a la paret li atorga un tret diferencial de la resta de façanes. Pany de paret de color rosat, que és el que ha fet que popularment l'edifici sigui conegut com a Casa Rosa.

L’edifici acull la pintura de gran format, al•legòrica d’unes termes romanes, "Els banys", d’ Antoni Utrillo Viadera (Barcelona, 1867 – 1944).

Antoni Utrillo Viadera


Altre enllaç amb informació:
que diu:
Aquesta casa de principis del segle XX, mostra dos cossos ben diferenciats, un d’estil més pròxim a l’eclecticisme amb interessant decoració cerámica i un altre d’estil més clarament modernista.
Aquesta part de la construcció té una porta marcadament modernista en forma d’as de pic. La resta de la construcció, com tots els elements del pis i la coronació amb falsos merlets esglaonats, també manifesten una forta influència modernista.
La decoració es completa amb elements ceràmics i una barana ventruda de ferro forjat com a protecció de la finestra germinada del primer pis.
L’altra cos de l’edifici de factura més pròxima a l’eclecticisme, presenta malgrat tot, una abundant decoració ceràmica, especialment en els emmarcaments de les finestres del primer pis i sobretot en la cornisa i falsos merlets de la torre que sobrepassa el terrat, el que també representa un acostament a l’estètica modernista.
A l’interior hi ha diverses dependències municipals entre les que trobem  a la planta baixa un Casa d’avis amb una sala annexa en que s’exposa el quadre d’Antoni Utrillo “Els Bnays” (pintura de gran format, al·legòrica d’unes termes romanes).
A la planta superior i entre altres dependències amb funcions diverses es troba la sala de Sessions de l’Ajuntament.

Altres enllaços amb informació:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada