Seguidors

divendres, 7 de setembre del 2018

VIL·LA ROSARIO o TORRE DELS ALEMANYS
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Segle XX
Casa d'estiueig historiçista que incorpora les obertures, la decoració ceràmica i els merlets propis de l'arquitectura neoàrab. També és coneguda amb el nom de Torre dels Alemanys.



Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: inici segle XX
Autors: Ramón Viñals i Guitart - mestre d'obres i constructor, construí el primer edifici només de planta baixa el 1914-1915
Joan Viñals i Solà - mestre d'obres, alçà el pis de la Vil·la Rosario el 1927-1928
Descripció:
Xalet aïllat voltat de jardí, situat just al final del nucli urbà de Caldes de Malavella, a la Rambla d'en Rufí.

L'edifici és de planta rectangular, i està compost de baixos i pis. Té la teulada a quatre vessants, sostinguda per bigues de fusta que sobresurten i formen el ràfec, en el qual hi ha rajola vidriada. Sobresurt una torre a la part posterior de l'edifici, al costat dret. Al costat esquerra hi ha una terrassa a l'altura del pis.

La façana principal té la porta d'entrada central, en arc àrab fistonat, sostingut per columnes amb capitells àrabs. Al seu damunt, dues franges horitzontals de ceràmica l'emmarquen. La porta d'entrada està flanquejade per finestres en arc àrab fistonat, dues d'aparellades i separades per columnes i capitell àrab, i una al costat d'aquestes, de manera que hi ha tres finestres al costat de la porta d'entrada. Les finestres aparellades i les individuals, tenen una franja horitzontal de ceràmica.

Al pis, construït posteriorment, tres finestres centrals separades per columnetes, en arc àrab i dues de laterals, també en arc àrab. Als carcanyols decoració d'arabescs. A la part posterior, i coincidint amb l'altura del pis, una terrassa, al costat esquerre.

A les façanes laterals, les obertures presenten la mateixa estructura i decoracions que la planta baixa (amb arcs fistonats) i el pis de la façana principal.

A la torre enmarletada, l'últim pis també té arcs de ferradura sense fistons, i decoracions de mosaics als carcanyols.
 

Notícies històriques:
La torre està ubicada a la rambla d'en Rufí, que pren el nom d'una masia propietat de Feliciano Rufí que adequà la zona a l'entorn dels anys vint del segle XX.

La Vil·la Rosario o Torre dels Alemanys fou un encàrrec d'Otto Streitberg al mestre d'obres de Caldes Ramon Viñals i Guitart, que s'ocupà del disseny i construcció de l'habitatge entre el 1914-1915. El propietari volia que la casa tingués influències d'Andalusia, per minvar la nostàlgia de la seva muller, que era de Cadis, d'aquí l'estil neoàrab de l'edifici. Joan Viñals i Solà, fill de l'anterior, acabà l'obra entre el 1927 i el 1928, afegint un pis i la torre, rematada per una cúpula desapareguda durant la Guerra Civil.

La seva construcció s'ha de relacionar amb el fenomen de l'estiueig de les classes benestants al poble, atretes per les aigües medicinals.
 

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Caldes de Malavella diu:
Edifici aïllat de regust àrab, voltat de jardí i de planta rectangular. A la façana principal hi ha un arc central, de ferradura, fistonat, amb columnes d’alabastre com a brancalls i capitells àrabs. Per dalt el remata ceràmica blava amb motius geomètrics.
A banda i banda hi ha dues finestretes germinades amb un mainell, també de ferradura i fistonades. Als laterals es repeteix la mateixa finestra sense germinar. En un principi l’esquema seria aquest, però als anys vint se li afegeix un pis, respectant  l’estil de l’edifici. Té tres finestres centrals amb mainells que suporten arcs àrabs, flanquejades per dues obertures laterals. La coberta és sostinguda per boquets de fusta. A la part posterior, al nivell del pis, per l’esquerra trobem un terrat a la catalana, i per la dreta un torratge amb merlets esgraonats que abans havia estat rematat per una cúpula àrab. El material constructiu per exel·lència és el maó, arrebossat en un to vermellós.
Casa modernista que s’insereix perfectament en la tipologia de cases d’estiueig, molt treballada per aquest corrent artístic. El propietari era l’alemany Otto Streitberger, pel que a la casa també se la coneix com a Torre dels Alemanys. S’anomena Vil·la Rosario perquè està edificada per a la dona d’aquest personatge, l’andalusa Rosario. El regust àrab de l’edifici era un requisit  demanat pel propietari, potser com a homenatge a la terra de la dona. Eu una primera fase (1914-1915) es van construir els baixos, fent de constructor en Ramon Viñals i Guitard, constructor i i mestre d’obres de Caldes. La segona fase, on s’edifica el pis i el torratge amb harmonia amb allò ja edificat, la fa en Joan Viñals i Solà, fill d’en Ramon, nascut a Caldes el 1904.

Altre enllaç amb informació:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada