Seguidors

divendres, 7 de setembre del 2018

CASTELL DE CALDES DE MALAVELLA
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Segle XII
Castell medieval construït sobre les restes de les termes romanes. Va ser enderrocat entre els segles XVIII i XIX. Acualment només en queda com a testimoni part de la muralla i de les torres.







La vila de Caldes tenia des del segle XIV una muralla que defensava la població, S'en conserven diversos trams, localitzats a Cal Ferrer de la Plaça, a l'ermita de Sant Grau i al canal que segueix la font de la Mina. El parament dels murs és de carreus escairats disposats en filades i espitlleres intercalades. El castell tenia una muralla pròpia d'origen més antic, de la qual es conserven tres torres defensives, una construïda sobre les restes de les termes romanes.





Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Descripció:
Torres i muralla situades en el nucli urbà.

La torre A està situada al costat lateral dret de la Casa Rosa (actual Consell Comarcal). Té planta de ferradura, amb basament més ample de baix que de dalt. El parament és de filada amb verdugades de maó. Els carreus són rectangulars i segurament de pedra de granet de Caldes. Actualment està coberta de teula àrab i adossada a dos edificis segurament d'origen medieval, però que han estat molt modificats.

La torre B té planta semi-circular, paredat de filada en la part inferior (que és la més antiga), amb un petit basament més ample que la resta de la torre. Segons el tipus de carreus i de paredat es poden diferenciar dues etapes de construcció. La part superior més moderna, amb carreus de pedra de granet i basalt, de paredat rústic, amb tres finestres en arc de mig punt; els brancals dels arcs són de maó comú i la volta de maó pitxolí; els arcs són cecs. La torre queda rematada per una petita cornisa de maó. Està adossada a un edifici del s.XX.

La torre C està situada al N- E de les Termes Romanes. Té planta semi-circular i està adossada a un angle de la muralla. Paredat de filada, fet amb pedres adobades en forma rectangular i col·locades en filada, això contrasta amb el paredat de la muralla que és rústic verdugat amb pedres bonyarrudes, de diferents mides, poc o gens adobades, i amb verdugat de pedra (cordó o faixa de pedres alineat, intercalat cada certs metres d'alçada i que dóna un assentament més uniforme). Els carreus de la torre són rectangulars de granet de Caldes. La torre té un basament esgraonat que dóna suport al conjunt.
 

Notícies històriques:
Si bé el castell de Caldes, bastit aprofitant les ruïnes de les termes romanes, deu de ser molt més antic, (possiblement pertanyia al vescomtat de Cabrera originàriament), la primera referència que tenim és de l'any 1183. De fet, l'apel·latiu de Caldes compareix en diversos documents del Liber Feudorum Maior des del 1059.

L'any 1240 els termes de castells de Caldes i de Llagostera formaven una extensa batllia reial, als habitants dels quals afavorí el rei Jaume I amb privilegis i franqueses. El 1375 Pere el Cerimoniós creà la baronia de Llagostera en favor de Gastó de Montcada i de Lloria éssent-hi inclós els castell de Caldes i continuant-hi unit fins a la fi de l'antic règim.

A la darreria del segle XIX el castell fou enderrocat, ensems amb l'hospital bastit aprofitant l'estructura del castell.
 

Altre enllaç amb informació:
que diu:
En una sentència de l’any 1183 emesa pel sagristà de Girona, Arnau Darnius, es fa esment de la “carta forum de Calidis”. En aquest document són anomenades diverses persones amb el cognom de Caldes: “Raimundum Guilelmum de Calidis”, “Guilelmus Raimundus de Calidis”, etc.
Sembla que aquest castell de Caldes va pertànyer, inicialment, al vescomtat de Cabrera, però el 1240 es troba lligat al castell de Llagostera, de domini reial, com ho demostra el fet que el rei Jaume I concedís aquell mateix any tot un seguit de privilegis i franqueses als homes d’ambdós castells.
A partir de la creació de la baronia de Llagostera, l’any 1375, en passà a formar part fins a la fi del segle XVIII.
A la fi del segle XIX el castell fou enderrocat. (EPF)
Castell
Del castell, enderrocat al final del segle passat, ha arribat fins als nostres dies una construcció circular de 6 m d’alçària, situada a l’extrem sud del solar que dóna al carrer de les Termes Romanes. Es tracta d’un tipus de construcció amb una base esglaonada amb petites diferències en l’aparell, però que en general és compost per carreus quadrats, disposats en filades perfectament alineades, amb diversos tipus i quantitat de morter de calç segons els tres trams que distingim. Cal situar-ne la datació cap a la segona meitat del segle XII i el segle XIII, malgrat que els fonaments podrien correspondre a època romana.
Aquesta torre té adossat un gran llenç de mur, en direcció nord-sud, d’uns 20 m de llargada, amb un parament irregular amb abundant calç, que tapa bona part de les pedres. Aquest fet, juntament amb dues fileres d’encaixos disposats en un mateix pla, fa pensar que el mur degué ésser construït amb el sistema d’encofrat. Creiem que cal datar-lo a partir del segle XIV, ja que, al contrari que a la torre, aquí s’aprofiten materials com totxos i teules, algunes de romanes i d’altres de medievals. (ACC)
Altre enllaç amb informació:
que diu:
Edifici de planta baixa i pis que dóna al c. de Sant Grau, a tocar i a davant mateix de la Casa Rosa i a continuació de Ca la Romana. Igual que aquesta té annexa una altra torre medieval , anomenada de la presó, que també formava part de l’antic Castell de Caldes i que ara serveix per connectar planta i pis mitjançant una escala de cargol. El castell data d’època medieval i s’instal·là precisament sobre les antigues termes romanes que queden ubicades a continuació d’aquest edifici. A partir del segle XVIII es va compartimentar en diferents habitatges que a començament del segle XX van formar part de l’antic embotellament d’Aigua Imperial. Als anys vuitanta l’Ajuntament va convertir aquest espai primer en Dispensari municipal i després en CAP de Caldes fins a l’any 2009 en què es va construir el nou edifici sanitari ambulatori. 
Finalment, el 2015 finalitzen les obres que converteixen el Castell de Caldes en el Centre d'Interpretació del Termalisme de Caldes de Malavella. Aquest nou equipament de què disposarà Caldes albergarà a la planta baixa un espai amb recursos perquè els visitants situïn i entenguin el Camp dels Ninots i el termalisme, aquests dos elements tant característics del nostre municipi. Es pretén explicar l’evolució del paisatge humà i social de Caldes de Malavella vinculat a la seva geografia i a les aigües termals. Primerament, a través del Camp dels Ninots i, finalment, amb les aigües termals i el fenomen balneari com a vila d’estiueig. Les escoles d'arreu que ho sol·licitin podran també fer-hi treballs pedagògics que inclouran tallers.
És ineludible oferir al visitant i a l'interessat un equipament que l'introdueixi de manera entenedora, didàctica i rigorosa en l'apassionant relació, íntima i recíproca, que ha tingut la població de Caldes de Malavella amb les seves aigües termals, així com poder retrocedir 3'5 milions d'anys i reviure com era el Camp dels Ninots quan les aigües del seu llac eren bàsiques per a la vida d'uns animals i d'unes plantes que els paleontòlegs actualment estan recuperant.
La missió del Centre d'Interpretació del Termalisme de Caldes de Malavella és difondre el patrimoni material i immaterial, paleontològic, històric i arqueològic de Caldes de Malavella i del seu entorn, tot destacant-ne aquells aspectes originals que en permeten explicar el passat, així com l'evolució social, cultural, econòmica i tècnica de la zona a través del temps, partint d'un eix central, l'existència de les aigües termals, que ajudarà a destacar la identitat pròpia de la vila.
Altres enllaços amb informació:

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada