Seguidors

diumenge, 9 de setembre del 2018

CAN TRELLES o TRELLAS
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: segle XIII-XVI
Descripció:
Casa entre mitgeres situada al nucli de Caldes de Malavella, a la Plaça Petita.

És una casa, actualment plurifamiliar, de planta baixa, pis i golfes. La teulada és a doble vessant, orientada al pla de la façana. El mur de l'edifici és arrebossat.

La porta d'entrada és d'arc de mig punt, i està formada per grans dovelles, i un escut en relleu (rombe i esfera) a la clau, que provablement sigui el primer escut de Caldes de Malavella. Dues finestretes a manera d'espitllera horitzontal d'arc conopial emmarquen l'entrada.

Al pis, destaca una finestra gòtica amb arc conopial i arquets amb trencaaigües. Són interessants els detalls dels suports del trencaigües decorats amb els rostres d'una dona, un home, un nen, un angelet i un gos.

A les golfes, dues finestres quadrangulars, amb llinda monolítica. La finestra de la dreta té la línia d'imposta decorada amb un baix relleu i motllures decorades, la de l'esquerra només les motllures.
 
Notícies històriques:
Abans del segle XIII, Caldes queda adscrita com a batallia reial al domini directe del comte de Barcelona, que posseeix gran part del seu territori. Entre les seves possessions consta que el comte disposava d¡un petit palau que utilitzava com a punt de parada en els seus desplaçaments o per pendre les aigües. Aquest palau podria ser Can Trellas.

L'escut gravat a la clau de la porta és possiblement el més antic de Caldes.

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Caldes de Malavella diu:
Ès especialment remarcable la finestra gòtica amb arc canopial del pis. Mostra restes clares de funcionar com a punt central d'una edificació més gran, que pren el nom de Palasio del Rei en els capbreus conservats del segle XVII. Rep el nom de Can Trellas per un cirugià del segle XVIII que hi vivia.

Altre enllaç amb informació i descripció:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada