Seguidors

dimarts, 11 de febrer de 2020

CAPELLA DE SANT MARÇAL
PRATS DE LLUÇANÈS - 'EL LLUÇANÈS'

Fotos de Joan Dalmau JuscafresaA la llinda de sobre la porta d’entrada hi ha la inscripció CLIMENT MARÇAL ME FECITAl catàleg publicat per l'ajuntament diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
La capella de Sant Marçal està situada a uns metres a l’est de la masia del Marçal. És una petita capella que té orientació oest est, de planta rectangular (5m x 8m) amb absis carrat. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular i carreus de mitjanes dimensions de pedra treballada delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i presenta un campanar d’espadanya amb petita teulada de doble vessant i un sol ull amb arc de mig punt, en el qual no s’hi conserva la campana. La façana principal, orientada a l’oest, presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra motllurada, i tanca una porta de fusta. A la llinda del portal hi ha inscrita la data de 1746 i la inscripció següent: CLIMENT MARÇAL ME FECIT. Sobre la llinda hi ha un petit arc triangular de descàrrega fet amb maó. La façana sud presenta una única finestra a mode d’espitllera, situada a la part dreta, i emmarcada amb monòlits de pedra bisellada.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Lesglésia del Marçal apareix documentada l’any 1068 en una donació que un particular fa al monestir de Ripoll. La capella actual va ser bastida de nou l’any 1746, al costat dels mas que rep el mateix nom. El més  important d’aquest petit monument no és l’edificació en si, de construcció relativament nova, sinó més aviat l’hem de buscar en el testimoniatge de la seva història, més de nou-cents anys.

Altres enllaços amb informació:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada