Seguidors

dimecres, 26 de febrer del 2020

MAS DE LA CREU D'EN COBERTELLA
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació:

que diu:

Al costat del Dolmen de la Creu d’en Cobertella hi ha les restes del mas del que pren el nom aquest element patrimonial. De fet, el megàlit es troba dins del tancat que marca el perímetre de la masia.
De l’edifici en queda poc. S’hi identifiquen clarament dues estances de planta quadrada molt enderrocades que fan cantonada, dues finestres petites que il•luminarien l’estança de situada més al nord i una gran finestra a la paret sud. De la resta de l’edifici se’n veuen murs molt arrasats en el pendent del turó.
La part millor conservada és la que es troba en el cim, on els murs arriben als dos metres. Els murs van ser construïts amb pedres de mida diversa, disposades de forma irregular i lligades amb fang. Hi ha alguna resta de morter de calç a l’estança situada més al sud.


************************************************************************
Actualment per accedir al mas i al dolmen s'ha de pasar per un camí i just al costat ni ha un d'antic on es va trobar un jaciment.


Cronologia: Des de Medieval fins a Modern ( 400 / 1789 )
Descripció:
Es tracta d'un antic camí que portava fins al mas de la Creu d'en Cobertella. El camí presenta, en el seu tram inicial, marques de les roderes dels carros en trams sobre la roca mare. També es conserva algun tram empedrat i s'observa la presència de murs que delimitaven el camí a banda i banda. En alguns trams aquest camí va ser restaurat recentment, perdent-se els elements que en constataven l'antigor. De tota manera, la cronologia d'aquest camí no es pot acotar per la manca d'actuacions arqueològiques que permetin establir el moment de construcció o utilització d'aquesta via.

L'estat de conservació del camí en els trams no restaurats és regular, donat que les pedres s'han anat perdent.





**************************************************************************

Dolmen de la Creu d'en Cobertella





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada