Seguidors

diumenge, 23 de febrer del 2020

DOLMEN DE LA CASA CREMADA
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


El dolmen conegut amb el nom de la Casa Cremada es creu que és un sepulcre de corredor de cambra trapezoidal tot i que l’estat en què es troba no permet assegurar-ho. Del megàlit s’han identificat les dues lloses de gneis que devien constituir la cambra i pedres escampades pels voltants que podrien formar part del túmul, encara que podrien haver estat aportades a posteriori.








Enllaç amb informació:

que diu:

Es tracta de dues lloses interpretades com un sepulcre de corredor del neolític mig-recent. Fou descobert l'any 1972 per Joan Ortensi i Berta, que només localitzà una de les lloses, l'altra ha estat restituïda recentment. Està compost per dues lloses dretes, de gneis, de forma rectangular i trencades pel seu extrem superior, que presenten al seu voltant una rotllana de blocs petits, que podrien correspondre a les restes del túmul o bé, a un pedregar aportat recentment. La possible obertura del dolmen queda d'esquenes al Serrat de la Torre del Sastre i transversal a la plana de Roses, que s'obre a l'oest. La tipologia d'aquest megàlit és dubtosa, possiblement es tracta d'un sepulcre de corredor per paral·lelismes amb els dòlmens dels voltants. Es creu que constava d'una cambra de tendència trapezoïdal o rectangular de la que només se'n conserven dues lloses. El túmul devia ser de forma circular amb reompliment de terra i pedregar petit, tot i que no s'observen restes de cap anell de contenció extern, ni cap vestigi del corredor.

El dolmen mai no ha estat objecte de cap intervenció arqueològica i no s'han pogut documentar materials arqueològics associats a les seves proximitats. Per tant, és difícil establir una cronologia en aquest tipus de monuments, però al trobar-se en una zona d'una important concentració megalítica, es podria associar per similitud als megàlits del voltant. A l'entorn entre el final del IV mil·lenni i el III mil·lenni.

El seu estat de conservació és dolent, ja que només conserva dues lloses.

Altres enllaços amb informació:




***********************************************************************
Al seu voltant hi ha nombroses restes de pedres i rocas.

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada