Seguidors

dilluns, 17 de febrer del 2020

CASA PAIRAL DE L'ABAT ESCARRÉ
L'ARBOÇ - EL BAIX PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Aureli Maria Escarrè i Jané l'Arboç 15 d'abril de 1908 - Barcelona 21 d'octubre de 1968)


Escut Escarré








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVII
Descripció:
L'edifici, encara que resta restaurat, conserva el seu caire antic. És compost de tres plantes. Els baixos presenten una portalada d'arc de mig punt adovellat. El pis noble hi ha una gran finestra quadrada emmarcada de pedra amb trencaaigües que descriuen una forma semblant a la d'un arc conopial. Les golfes tenen una petita finestra quadrada. Al costat lateral que dóna al Carrer Abat Escarré, el pis noble presenta quatre finestres col·locades de forma anàrquica. D'elles en destaquen dues, una d'arc conopial i l'altra de llinda amb un bonic trencaaigües horitzontals decorat per quatre cares humanes en relleu. A la façana principal destaca una placa commemorativa i l'escut dels Escarré compost per una mitra, el relleu del monestir de Montserrat i unes ratlles ondulades que recorden la mediterrània; no hem d'oblidar que un avantpassat dels Escarré acompanyà Jaume I en les seves conquestes.

Habitació

Petita cambra de planta quadrangular, de poca alçada i sostre arquitravat. La major part de l'espai és ocupat pel bonic llit, el qual presenta una capçalera decorada amb dibuixos geomètrics daurats. No té peus sinó dues barres elevades de fusta. A banda i banda del llit hi ha dues petites tauletes de nit adossades a la paret. També destaca una bonica finestra amb quatre porticons de fusta que dóna al c/ Major.

Notícies historiques:
L'edifici és un dels més antics dels poble. Sembla que data del 1600. És la casa pairal dels Escarré, en ella va néixer l'Adat Escarré de Montserrat. Una placa commemorativa ens ho recorda: "Casa pairal d'Aureli Ma. Escarré, Abat de Montserrat (1908-1968)". La casa segueix sent habitada i conservada gelosament pels seus descendents. L'escut de la façana fou donat pel monestir de Montserrat.

Habitació

En aquesta habitació va néixer l'abat Escarré de Montserrat l'any 1908. Morí a Barcelona el 1968. Fou monjo benedictí. L'any 1923 ingressà al Monestir de Montserrat i fou ordenat sacerdot l'any 1933. Després del 19 de juliol de 1936 i gràcies a la protecció de la Generalitat, pogué arribar a Itàlia. El 1939 fou dels primers en tornar a Montserrat i ell mateix s'atorgà el títol de prior. Malgrat la seva bona relació inicial amb el govern, evolucionà cap a una postura crítica i, després d'unes declaracions a Le Monde d'oberta oposició al règim, el 1963, es convertí en un símbol popular. L'any 1965 hagué d'abandonar Catalunya i anà al monestir de Viboldone. L'any 1966 renuncia al títol d'abat de Montserrat.

Molt recomanable llegir l'enllaç de l'Antonio Mora Vergés 

Altres enllaços amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada