Seguidors

dijous, 6 de febrer del 2020

MONUMENT AL JESUÏTA i BIÒLEG JAUME PUGIULA i DILMÉ
BESALÚ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Jaume Pugiula i Dilmé (Besalú 22 d’agost de 1869 – Barcelona 15 de desembre de 1958) 




Casa on va nèixer Jaume Pugiula i Dilmé molt a prop de on hi ha el monument 

Placa a la façana de la casa
En 1869 nació en esta casa el excelentísimo pare Jaime Pugiula que por su virtud y ciencia ha sido nombrado hijo predilecto de Besalú 31 de marzo de 1944.

Enllaç amb informació:

que diu:

Jaume Pujiula i Dilmé (Besalú 22 d’agost de 1869 – Barcelona 15 de desembre de 1958) fou un jesuïta i biòleg català que va dedicar la seva vida a la recerca de la citología, histología i embriología.
De família humil, va començar treballant en una fàbrica de llumins i després de residir en el seminari d'aquesta ciutat, va ingressar en 1887 en la Companyia de Jesús. Sis anys més tard va realitzar un viatge a Alemanya per estudiar filosofia i ciències naturals. En tornar va ser destinat al Col·legi de Sant Josep de València, on va ser professor d'història natural fins a 1901. Va realitzar un viatge a les universitats d'Insbruck, Trieste i l'Institut Embriològic de Viena per completar els seus estudis en biologia, i després del seu retorn a Espanya, en 1910, va crear el Laboratori Biològic de l’Ebre, on va ocupar el càrrec de director. Ha estat membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i director de l'Institut Biològic de Sarrià.. A més de ser autor de diversos llibres, ha publicat nombrosos treballs en revistes científiques.
Entre 1925 i 1928 va ser president de la Institució Catalana d’Història Natural, també fou membre de la Real Sociedad Española de Ciencias Naturales, i de la Societat Mèdico-Farmacèutica dels Sants Cosme i Damià. En 1940 va fou elegit acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, en la que va ingressar en 1941 amb el discurs ‘El valor de los mecanismos’ en la ontogénesis.









Altres enllaços amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada