Seguidors

dimecres, 26 de febrer del 2020

MENHIR DE LA CASA CREMADA I
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


El menhir de la Casa Cremada I és un gran bloc de gneis que s'ubica dins la zona megalítica de Roses i que probablement és d'origen prehistòric. Té forma d'estela i mesura 2,4 metres d'alçada. La pedra presenta una beta blanca de quars a la part superior que el caracteritza i els cantells del megàlit estan retocats d'antic per tal de donar-li la forma desitjada.













Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies:
Des de Neolític Mig-Recent fins a Neolític Final ( -3500 / -2200 )
Descripció:
Es tracta d'un menhir fet de gneis amb forma d'estela i de secció triangular situat cronològicament entre el neolític mitjà i el calcolític. El menhir fou descobert pel geòleg Carles Roqué el 13 de gener de 1998, mentre prospectava la zona per la realització de la carta geològica de Roses. Uns dies després, acompanyà a diversos membres del GESEART (Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional) que van confirmar la troballa i el batejaren amb el nom de menhir de la Casa Cremada II. No s'ha realitzat mai cap intervenció arqueològica i no es localitzen materials arqueològics en superfície dins l'entorn immediat del menhir, de la mateixa manera que no s'observen senyals de cap estructura prehistòrica que s'hi pugui relacionar. Quan el menhir fou localitzat estava tombat fins que al 9 de maig de 1999 l'Ajuntament de Roses i el Parc Natural de l'Albera van organitzar una festa popular per redreçar-lo. Al no haver localitzat el seu forat d'implantació originari no es pot dir quina seria la seva orientació primitiva; però un cop tombat, el seu perfil llarg s'orientava de nord-est a sud-est, amb unes dimensions de 2,35 m d'alçada total, 0,75 m d'amplada i 0,33 m de gruix. Els caires estan repicats i l'extrem superior sembla arrodonit artificialment. Està trencat per la base, per la qual cosa no es pot assegurar quina seria la seva alçada original.

A partir de la interpretació de Josep Tarrús i Galter (2002) i tenint en compte la seva implantació dins la zona megalítica de l'Albera, es dóna una adscripció cronològica àmplia, entre el IV i el III mil·lenni aC.

Tot i que es va trobar caigut, el seu estat de conservació és bo.

Josep Tarrús i Galter (Girona 1949)

Altre enllaaç amb informació:

que diu:

Menhir situat al paratge de la Casa Cremada, al bac de l'Alseda, a uns 50 metres al sud del vessant que baixa cap a la vall d'aquest nom. El territori està format per antics camps, delimitats amb parets de pedra seca, on es conreava l'olivera. Data del 4000-2000 a.C.
El menhir havia caigut sobre una paret seca, però conservava in situ els fillols o les petites pedres que el falcaven per la base. És un bloc de gneis en forma d'estela i de secció triangular, que fa uns 2'40 metres d'altura i 0,90 metres d'amplada a la base. S'observen els caires repicats per tal d'aconseguir la forma adequada. Presenta una veta de quars blanc que el travessa, en banderola, a la part superior de la cara est.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Dimensions:
Alçada externa 2,4 m
Alçada total 2,9 m
Amplada 1,05 m
Gruix 0,35 m

Notes: Veïns de Roses varen descobrir l’any 1996 un gran bloc ajagut de gneis estintolat en una paret de pedra seca que servia de divisòria entre dues finques.
Restaurat i posat en peu l’any 1997.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

(IV i III mil·lenni aC - Neolític mitjà, final i calcolític)
El menhir de la Casa Cremada I és un gran bloc de gneis que s'ubica dins la zona megalítica de Roses i que probablement és d'origen prehistòric. Té forma d'estela i mesura 2,4 metres d'alçada. La pedra presenta una beta blanca de quars a la part superior que el caracteritza i els cantells del megàlit estan retocats d'antic per tal de donar-li la forma desitjada.
Va ser descobert el mes de desembre de 1996 pels rosincs Carles Pàramo Barbarà i Esteve Martínez, que el van batejar amb el nom del paratge on es troba. Seguidament el menhir va ser revisat per experts que en van determinar el possible origen prehistòric i va ser excavat. El mes de maig de l'any següent, el 1997, va ser redreçat durant el transcurs de la primera festa megalítica.
L'orientació del menhir és nord-sud i és exacta perquè durant l'excavació es va trobar el forat original on anava implantat i les pedres o fillols que el marcaven. Per tant, es va poder recuperar l'orientació primitiva i el lloc on s'observa actualment és on el van situar els seus constructors en algun moment entre el quart i el tercer mil·lenni abans de Crist.

Altre enllaç amb informació:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada