Seguidors

dilluns, 17 de febrer del 2020

CASA DEL MESTRE I CASA DE L'AMINISTRADOR
COLÒNIA BORGONYÀ - SANT VICENÇ DE TORELLÓ - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Casa de l'administrador de la Colònia Borgonyà

Els carrer que ocupaven el pla eren presidits pel xalet de l’administrador, una edificació situada estratègicament en la mateixa directriu del carrer Escòcia, però en una cota molt superior, dominant tots els habitatges dels obrers de la colònia. Aixecat des dels orígens, és una bona mostra de la jerarquització social de la colònia. Molt a prop hi ha la casa que durant molts anys va ocupar el mestre.




Carrer Escòcia i al fons la casa de l'administrador


Enllaç amb informació de la casa de l'administrador de la Colònia Borgonyà:

que diu:

Descripció:
La casa de l'administrador de la colònia Borgonyà està situada al nord del carrer Escòcia. Té un ampli domini visual dels primers carrers que es van formar a la colònia, ja que es troba construïda en una cota superior. La casa va bastir-se en un terreny amb desnivell pronunciat, que és salvat a través d'un cos de notable alçada, sobre el qual es va edificar la casa. La part superior del mateix està habilitada com a terrassa transitable i s'hi pot accedir directament des de la façana de migdia. L'edifici és de planta quadrangular, consta de semisoterrani, planta baixa i altell i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. La façana de migdia consta de tres obertures a la planta baixa: al centre hi ha el portal d'accés i a cada costat trobem un finestral triforat rematat per un frontó molt rebaixat. Totes les obertures de la construcció estan emmarcades amb ceràmica que, juntament amb les cornises i el ràfec ceràmics, ressalten sobre el revestiment de tonalitat clara. El cos frontal està acabat amb pedra vista.
Història:
El també conegut com a xalet número 9, era ocupat per l'administrador de la colònia. És un edifici construït durant els primers anys de funcionament de la colònia Borgonyà. Està situat en una cota molt superior als habitatges dels treballadors, alinat amb ells i exercint un domini important sobre ells.



*******************************************************************

Casa del mestre de la Colònia Borgonyà







Enllaç amb informació de la casa del mestre de la Colònia Borgonyà:

que diu:

Descripció:
La casa del mestre està situada al nord els carrers Borgonyà, Paisley, Escòcia i Coats, dels quals té un domini visual per trobar-se en una cota superior. És un edifici aïllat de planta quadrangular i tres crugies. Consta de planta baixa i altell i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. La façana principal, orientada a llevant, es composa de tres eixos d'obertures d'arc pla emmarcades amb ceràmica, de les quals la central és el portal d'accés. La mateixa composició es reprodueix a la façana posterior. A la façana de migdia hi ha tres finestrals també d'arc pla emmarcats amb ceràmica, dels quals els dels extrems són triforats. A nivell de l'altell hi ha una petita finestra biforada. Els angles cantoners i la cornisa que marca el nivell de forjat estan acabats amb ceràmica. A la façana de tramuntana hi ha adossat un cos. L'acabat exterior es manté arrebossat, amb una cornisa de pedra. Davant de la casa hi ha l'hort. Per accedir a la casa cal seguir un caminet ascendent l'entorn del qual es troba enjardinat.
Història:
Originalment, la casa era utilitzada per allotjar els alts càrrecs de la colònia. Quan el mestre de l'escola va deixar de ser el capellà, van passar a allotjar-lo en aquesta casa.

















1 comentari:

  1. M'encanten aquestes antigues colònies... Per sort, aquesta es veu força bé, doncs la majoria són una ruïna, que tot i així, sempre em desperten molt d'encant.
    Moltes gràcies pels reportatges Joan!

    ResponElimina