Seguidors

diumenge, 2 de febrer del 2020

HOSTAL DEL VILAR
SANT AGUSTÍ DE LLUÇANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Vull agrair al propietari del mas, que sempre va estar acompanyat del seu inseparable i afectuós gos, el poder fotografiar l'indret que antigament havia estat un hostal i a on a les rodalies s'hi celebrava la Fira de l'Hostal del Vilar.














Enllaç amb informació:

que diu:

Època:  segle XVIII, any 1756

Descripció:

L'Hostal del Vilar està situat al peu del massís dels Munts en la seva vessant oest, prop del creuament entre la carretera de Sant Boi i la del Collet de Sant Agustí a Prats, i en una zona planera des d'on surt la pista asfaltada que condueix al Santuari dels Munts.
Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions i de planta basilical, tipologia única en el municipi i en tot el Lluçanès, composat per diverses edificacions adjacents i un mur de pedra que tanca una era enllosada.
El volum principal té 3 cossos: el central, i més antic, té la teulada a doble vessant amb aigües a les façanes laterals i és més alt ja que té golfes a més de planta baixa i primer pis; els dos cossos laterals tenen la teulada a una sola vessant i no tenen golfes.
La façana principal està orientada al sud i presenta una composició simètrica d'eix vertical. Les parets de càrrega són de maçoneria de pedra amb maó en brancals d'algunes obertures i en els arcs de descàrrega. A les golfes es troben tres finestres de volta rebaixada, actualment tapiades. La porta principal, com la finestra que té a sobre, està emmarcada amb pedra, i tenia gravada la data de 1756 a la llinda, encara que actualment aquesta inscripció s'ha erosionat.
Les façanes oest i nord presenten poques obertures en ús ja que la majoria estan tapiades. A la façana est hi ha annexats diferents volums en sentit horitzontal que tenien funcions agropecuàries però que actualment estan en desús.
Al davant de la façana principal s'hi troba un abeurador de pedra i un pou fet d'obra i semiarrebossat, amb teulada a quatre vents i coronat amb una pedra triangular picada.

Observacions: 

Segons ens ha explicat el masover de Casacoberta, la pedra triangular picada que corona el pou, havia servit originalment com a coronament de la porta que tancava la lliça de Casacoberta.

Història:

L'any 1754, Josep Vilar obtenia la concessió del dret d'establir hostals, durant uns anys va cedir-lo a Can Coma, fins que va edificar, l'any 1756, l'Hostal del Vilar, conegut des de 1773 com l'hostal del coll de la Parera. Entre els anys 1794 i 1801 es realitzen obres de consideració a l'Hostal indicant un nivell de prosperitat important. Aquestes obres donen a l'edifici la característica estructura basilical que es pot observar actualment. A partir d'aquesta època es celebra a les esplanades que l'envolten la fira de l'Hostal del Vilar cada 28 de setembre.
Conjuntament amb Casacoberta, l'Hostal del Vilar formava part de l'enteixinat de masoveries del Vilar de Sant Boi fins al 1965. La finca de la masia de Casacoberta és la mateixa que la de l'Hostal del Vilar, de manera que totes dues masies han canviat de propietaris alhora.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
Edifici de planta basilical. La teulada central és a dues vessants i les laterals d'una vessant. A la façana principal hi ha una portalada rectangular de pedra treballada amb una llinda de data 1756. En el segon pis hi han tres voltes d'arc rebaixat on hi ha el graner i al primer pis finestres de pedra treballada. La planta baixa està ocupada pel bestiar. Al costat dret de la casa hi ha un edifici més recent. Davant la casa hi ha un pou i un abeurador de pedra.
Notícies històriques:
L'Hostal del Vilar dóna nom a la fira que es realitza el 28 de setembre, coincidint amb la data que els ramats baixaven de la muntanya per hivernar a la plana. Sembla que la seva celebració es remunta a dos segles enrera. Fins el 1965 fou masoveria del Vilar de Sant Boi.





Fira de l'any 1964 davant l'hostal. 

Enllaç sobre la Fira de l'Hostal del Vilar:

que diu:

Tot i que en desconeixem l’origen, sabem que fou una de les fires més importants que s’han celebrat a Catalunya a camp obert durant els últims cent anys.
En aquest lloc, cruïlla de camins ramaders a mig camí entre el pla i la muntanya, s’hi aplegaven les grans ramades transhumants de bestiar de llana procedents de les altes pastures del Pirineu de retorn cap als seus llocs d’origen.
En els plans de l’Hostal del Vilar , escenari d’aquest grandiós espectacle en plena naturalesa, pagesos, pastors i tractants de bestiar vingut d’arreu de Catalunya mercadejaven amb el bestiar, feien tractes de conlloc i fins i tot arreglaven algun casament entre la pagesia local.

El llibre “La fira ramadera de l’Hostal del Vilar” (Sant Agustí de Lluçanès) de Pere Mestre i Boix, de Cossetània Edicions, explica la seva història.

La Fira actual (28 de setembre)
Durant els anys setanta, per la minva de l’activitat transhumant, la fira –tot i que mai s’ha deixat de celebrar- esdevingué un minúscul testimoni de l’esplendor dels segles passats. A finals dels anys vuitanta, els veïns i veïnes de Sant Boi i Sant Agustí de Lluçanès, la revitalitzaren amb un impuls extraordinari, essent en l’actualitat la fira més important del Lluçanès.
Hi trobem exposició de bestiar, maquinària agrícola, parades de productes artesanals, antiguitats i comerç divers, a més, de la mostra d’oficis artesans. Les activitats que s’hi realitzen estan relacionades amb el mon de la pagesia, des de la demostració d’una activitat agrària realitzada pels artesans autòctons fins a diverses jornades tècniques.

Altre enllaç sobre la fira:

Descripció:

La fira de l'Hostal del Vilar es celebra cada 28 de setembre a l'esplanada que envolta l'Hostal del Vilar i té els seus orígens en l'activitat transhumant, encara que avui en dia se n'ha perdut el sentit original.
Antigament, els ramats transhumants que tornaven a finals d'estiu de les pastures pirinenques, recorrien diverses fires des del Pirineu fins a les planes de la Catalunya interior, i les àrees litorals i prelitorals, a on negociaven tant amb el bestiar com amb els pastors i les terres de pastura, arribant a acords que permetien solucionar el pasturatge dels ramats a les terres baixes a l'hivern i les terres altes a l'estiu. La fira de l'Hostal del Vilar era una de les fires més importants i reunia pastors i negociants de bona part de Catalunya.
Probablement la fira s'inicia durant el segle XVIII, encara que no està documentada fins 1812, època en que Francesc de Vilar va traslladar el mercat ramader als voltants de l'Hostal, territori aïllat i allunyat dels perills de la guerra del Francès que assetjaven la plana de Vic.
La fira de l'Hostal del Vilar va viure l'època de gran esplendor durant el segle XIX, s'hi realitzaven les principals compres i vendes de bestiar i se'n marcava un preu que servia per a altres fires de la comarca, es llogaven camps de pastura, es buscaven pastors pels ramats, es marcava els preus dels tonedors i fins i tot s'arribaven a concertar casaments. A mesura que s'engrandia la fira s'hi anaven ubicant firaires que venien esquelles, perols, roba, eines de tall, càntirs o esclops i també s'hi oferien diferents serveis com el menjar.
A finals del segle XIX i principis del XX la fira perd importància amb l'arribada de la industrialització i la crisi de la transhumància i es passa d'una presència majoritària ovina a la de bestiar de peu rodó i boví que va anar guanyant terreny.
Diferents adversitats al llarg dels anys seixanta i setanta van portar la fira a la decadència i a finals dels anys vuitanta s'havia convertit en un reducte marginal de l'antiga tradició ramadera.
No va ser fins 1988 quan un grup de pagesos de Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès es van reunir i van fer ressorgir la fira, introduint idees per fomentar la participació que avui en dia encara són vigents com l'arrossada popular o la gimcana de tractors, a més de conservar l'origen comercial en forma de parades. En els últims anys es van afegint noves activitats com les exhibicions de doma de cavall o les demostracions de tècniques artesanals.

Altre enllaç sobre la fira:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada