Seguidors

dilluns, 3 de febrer del 2020

EL MANELIC D'ALPENS
ALPENS - 'EL LLUÇANÈS'

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


El Manelic - Juliol 1972
Obra de Joan Prat, ferrer d'Alpens

Petita escultura del personatge de Terra Baixa feta d’una sola peça i amb caps de drac a la base.
Es va fer una col·lecta popular entre els veïns per adquirir la peça, que volia comprar un senyor de Barcelona, i així poder-la tenir al poble.










Enllaç amb informació:

que diu:

Autor: Joan Prat i Roca (Cal Vilamala d'Alpens 1 d'agost de 1898 - 5 d'agost de 1895)
Data: any 1972
Descripció:
El Manelic és una escultura de ferro forjat situada al centre de l'antiga plaça del Pou Comú, actualment coneguda com a plaça Joan Prat i Roca en honor al ferrer que forjà l'escultura. Està situada sobre una base de pedra que forma una font, que antigament constituïa el Pou Comú i del qual se'n conserva una maneta de ferro. La base té una placa commemorativa al ferrer d'Alpens, Joan Prat, en reconeixement a la donació honorífica d'aquesta escultura al poble.
L'escultura d'uns 105 centímetres constitueix un exemple del virtuosisme tècnic que Joan Prat assolí en la tècnica del ferro forjat. L'escultura està composada per la figura del Manelic (45 centímetres) vestit amb barretina, capa, faixa, espardenyes de betes i bastó, i la base (60 centímetres) en forma de quatre suports recargolats i ondulats que acaben amb un cap de drac ricament treballat. En el cos de dos dels dracs que fan de suport hi ha el nom i el cognom del ferrer inscrit.
Observacions: A uns metres de l'escultura hi ha la casa on va viure el ferrer d'Alpens Joan Prat i Roca, ca l'Andreu, la qual presenta una bonica barana de ferro forjat que té al centre una figura amb els braços estirats, agafats a dos barrots.
Història:
Aquesta escultura va ser realitzada l'any 1972 tal com ho indica la placa de ceràmica de gres que hi ha a la base de pedra. Joan Prat, que sempre li havien agradat els dramaturgs Maragall, Carner i Guimerà va extreure un esquema de l'escultura instal·lada a Monjuïc, quan va estar a Barcelona. Es tracta d'una escultura del Manelic, protagonista de l'obra d'Àngel Guimerà "Terra Baixa", que té les característiques del pastor de muntanya. És un bonic exponent d'artesania popular d'un escultor alpensí dins l'art català, molt valorat pels veïns d'Alpens i contrades. El popular ferrer d'Alpens, Joan Prat i Roca (1898-1985) va revestir la majoria de baranes de balcons, picaportes, reixes, passamans d'escales, llangardaixos i fanals que decoren les façanes i els carrers d'Alpens donant una bonica imatge i un gran patrimoni artístic a tot el poble.




Enllaç de l'Antonio Mora Vergés:


Altres enllaços amb informació:





***********************************************************************
















2 comentaris:

  1. Que bonic i interessant Joan. Tota una descoberta!

    ResponElimina
  2. A Alpens i a tot el Lluçanès hi ha indrets molt interesants, en va quedar molt per conèixer i de segur hi tornaré. Ara estic buscant informació de la Batalla d'Alpens del juliol de 1873.

    ResponElimina