Seguidors

dijous, 27 de febrer del 2020

MENHIR o PEDRA DRETA DEL MAS MARÈS I
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Fou trobada en el mes de maig de 2005, arran d’uns treballs d’espedregament en uns terrenys destinats a plantar-hi vinya.
Situada a l’esquerra de la carretera que va de Roses a cala Montjoi i Cadaqués, i a 133 m d’altitud. És de gneis i les mides són: 2,95 m d’alçada per 0,80 m de llargada i per 0,33 m d’amplada. Presenta els cantells ben treballats i té forma d’estela. La part que estava implantada en el terreny té una coloració diferent de la resta.
Fou ereccionat amb esforç personal de més de 300 persones al mes de maig de 2006 amb motiu de la desena festa megalítica de Roses.
Si bé no es pot assegurar del tot que es tracti d’un antic menhir prehistòric, tant la seva proximitat al dolmen de la Creu d’en Cobertella, a les coves-dolmen de la Riera Quarentena I i II, i a molts altres monuments megalítics de la zona (3 dòlmens i 6 menhirs) li atorguen una certa credibilitat. Així també podria correspondre a un dels 4 menhirs que l’any 1912 citava Manuel Cazurro a prop del Mas Torre del Sastre a la seva obra Los monumentos megalíticos de la provincia de Gerona. Per tot plegat gairebé es pot creure que es tracta d’un menhir autèntic.






*********************************************************************
A 23 metres  i en direcció NE hi ha una altre pedra dreta que és vàlid acceptar-la com a menhir (Mas Marès II). Les seves dimensions (1,14 m x 0,52 m x 0,34 m) són molt semblants al Menhir de Querafumat (1,15, 1,55 m x 0,60 m x 0,40 m) al terme municipal de Capmany.

Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies: Des de Neolític Antic Postcardial ( -4000 / -3500 )
Descripció:
És una pedra dreta interpretada com un menhir prehistòric. La primera notícia d'aquest megàlit la donà Manuel Cazurro (1912) amb el nom de menhir de la Torre del Sastre. Però no es coneixia la seva ubicació fins que l'abril del 2005 es va localitzar tombat i enterrat arran de la carretera. L'any següent, el 2006, es va realitzar una intervenció arqueològica que consistí en el redreçament de la pedra, aprofitant la festa megalítica del maig. Malauradament, no s'ha pogut estudiar la zona d'implantació perquè estava desplaçada del lloc original. Es tracta d'un bloc de gneis de 2,95 m d'alçada per 0,9 d'amplada i un gruix mitjà de 20 a 23 cm a la part alta i de 27 a 30 cm a la baixa. Té una secció rectangular i els cantells són ben repicats. Tampoc s'han pogut documentar materials arqueològics a prop seu. Per tant, és difícil establir una cronologia en aquest tipus de monuments, però al trobar-se en una zona d'una important concentració megalítica, es podria associar per similitud als megàlits del voltant. A l'entorn entre el final del IV mil·lenni i el III mil·lenni.

Després de la restauració, el seu estat de conservació és bo.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

El menhir del Mas Marès I és una construcció prehistòrica que va ser trobada per la zona de la masia de la que pren el nom. Es tracta d’un gran bloc de granit amb forma d’estela que mesura uns 70 centímetres d’ample i té un gruix que va des dels 30 als 40 centímetres. El menhir té una altura visible de gairebé dos metres. No s’han trobat fillols relacionats amb aquest menhir. Aquests haguessin determinat el punt exacte on estava plantat.
Actualment el menhir està dempeus al marge de la carretera que porta a Montjoi, a l'altura del Mas Marès. Al megàlit va ser redreçat durant la celebració de la Xa festa megalítica, l'any 2006. Aquest va ser trobat durant la preparació dels terrenys per la reintroducció del cultiu de la vinya en aquesta àrea del municipi.
Els menhirs sembla ser que tenien una funció de fita i probablement delimitaven o indicaven àrees d’inhumació ja que sempre es troben relacionats amb sepulcres megalítics. Aquest menhir està en relació directe amb la zona megalítica del paratge de la Casa Cremada i les coves-dolmen dels guills d’en Romualdo. La cronologia és del 4000 al 2000 a.C.

Altre enllaç amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada