Seguidors

dijous, 3 d’agost del 2023

ANTIC HOSPITAL DE POBRES i MALALTS

i

  CAPELLA DE LA LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/






Enllaç amb informació de l'antic hospital i la capella:

Època: segle XVII - XVIII

Descripció:

Edifici situat entre els carrers de l'Hospital, del Carme, de Sant Ramon i el Passegi de Vicenç Bou. Té planta quadrangular i coberta de teula. Consta de planta baixa i un pis i la distribució de les seves dependències s'articula al voltant d'un claustre de planta quadrada amb dos pisos d'arcades de mig punt i volta d'aresta. La façana principal, que dona al carrer de l'Hospital, té una gran porta d'accés allindada, amb entaulament i frontó triangular partit que conté l'escut de la vila i un relleu amb finestra al pis superior; totes aquestes obertures són allindades i amb grans carreus de pedra molt ben tallats. Són remarcables dintre del conjunt la capella barroca dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i l'escala d'accés al primer pis.

Notícies històriques:

No es coneix la cronologia exacta de l'origen de l'Hospital, encara que apareix esmentat per primera vegada l'any 1468 en una acta notarial que fa referència al benefici fundat a la capella. En l'acta de la visita pastoral del bisbe el 1511 consta que a l'Hospital hi havia 4 llits, que existia un hospitaler i que tenia 2 cuines, una per a l'hospitaler i l'altra per als pobres. També es fa esment d'un dormitori per als pobres i d'un hort gran al costat de la muralla. L'edifici actual és obra en la seva major part dels segles XVII i XVIII. Damunt la porta d'accés figura la data del 1661, i a la llinda d'una porta del primer pis, avui tapiada, hi ha un escut de la vila i la data del 1680. La capella, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè, fou construïda el segle XVIII, i el claustre data del segle XIX. El 1795 el Consell Municipal va nomenar administradors particulars per a l'organització de l'Hospital. El 21/12/1881 l'ajuntament va aprovar el reglament de la institució, i va autoritzar la Junta per instal·lar-hi una orde religiosa; el 1883 van instal·lar-s'hi les germanes de Sant Josep. Durant l'any 1986 van ser executades obres de reforma i ampliació de l'Hospital. 




********************************************************

Enllaç amb informació de la font que hi ha a un lateral de l'edifici:

L'element es troba integrat a la façana de migdia de l'hospital. Estilísticament segueix les pautes del neoclassicisme. Es format bàsicament per un cos rectangular adossat al mur, amb una pica sobresortint. A banda i banda de la pica hi ha dues pilastres, amb un entaulament superposat. Damunt l'entaulament hi ha un frontó entretallat, amb motllures i un escut central, de les mateixes característiques que el que hi ha a la font de l'església i també a la façana del Palau Solterra.

La font del passeig de Vicenç Bou és una de les dues fonts públiques (l'altra es troba situada al passeig de l'església) que es conserven de la segona meitat del segle XIX, quan el Robert  Robert i Surís marquès de Robert, en habitar el palau dels antics comtes de Solterra i procedir a la captació d'aigua per a ús propi, va disposar la construcció de fonts públiques per a la vila.



********************************************************
Altre enllaç amb informació:

********************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada