Seguidors

dijous, 3 d’agost del 2023

CAPELLA DEL ROSER

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 













****************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Situada als afores de la població, és una petita construcció de tipus popular d'una dola nau i absis semicircular, amb teulada a dues vessants sobre les façanes laterals. La façana d'accés mostra una porta rectangular, emmarcada en pedra, amb dues petites obertures a banda i banda, un petit òcul superior i un espadat d'arc de mig punt al capcer.

Notícies històriques:

La capella apareix documentada des de l'any 1600, encara que probablement és d'origen anterior. En l'actualitat hi ha un projecte de restauració sufragat per donació popular.





****************************************************
Enllaç amb informació del jaciment:

Durant els dies 27 i 28 d'octubre de 1992 es va realitzar una petita intervenció arqueològica motivada per la troballa de restes òssies humanes durant l'obertura d'una rasa per a la protecció de les pluges a la part inferior de la capella del Roser. Es va realitzar una cata d'un metre d'ample per dos metres de llarg, paral·lela a la paret oest de l'edifici. Es va poder documentar que les restes de l'individu inhumat es recolzaven a la paret oest de la capella i , per tant, la data de l'enterrament ha de ser posterior a la construcció de l'edifici. L'enterrament es va realitzar en una data posterior al 1571 i anterior al 1817, moment en el qual l'antic cementiri de Torroella es traslladà al camí d'Ullà.

****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/05/capella-del-roser-torroella-de-montgri.html?fbclid=IwAR1HMPgERTDQ1BkbKn8P0iCt7GoLwjFOtycqV8RESJJAKzSFcWeyf4zctDY

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9694

****************************************************







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada