Seguidors

diumenge, 27 d’agost del 2023

CAPELLA DE NOSTRE SENYORA DEL ROSER

SANT FELIU DE PALLEROLS - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Situada a l’espai on s’havia dut a terme la fira de Santa Llúcia fins al segle XV, la Capella del Roser fou fundada el 1565, convertint-se ràpidament en un dels centres de culte més nostrats de la vila, alhora que seu d’una concorreguda confraria dedicada a la Verge Maria. El mossèn Isidre Matabosch impulsà diverses remodelacions del temple per problemes constructius, tal com mostra la inscripció de la llinda de la porta (1863, amb joc numèric inclòs). Poc després es construí un pont (actualment desaparegut) que l’unia amb el convent de les Hermanes terciàries, encarregades de la gestió de l’església fins a mitjans del segle XX. Durant la Guerra Civil, el temple patí moltes destrosses i fou reconstruït per instància del mossèn Pere Blanch.







*********************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

La capella està situada a l'entrada de la vila. És d'una sola nau amb capelles laterals. La nau està coberta amb arcs d'aresta i l'absis amb una volta poligonal amb una clau de volta i motllures planes que ressegueixen les arestes. Les capelles s'obren a la nau mitjançant arcs de mig punt motllurats. A la part superior del mur una motllura en forma d'entaulament clàssic ressegueix tot el perímetre de la nau i l'absis. L'altar és d'estil barroc, daurat i amb diverses representacions de la Verge. La façana principal té una gran porta allindada, una fornícula amb una escultura i una rosassa; té un acabament mixtilini decorat amb una creu al centre i boles sobre peanyes als costats. Al costat esquerre, mirant capa a la façana, es troba el campanar, de planta quadrada a la part inferior i octogonal a la superior; a la part superior s'obren quatre obertures d'arc de mig punt per emplaçar les campanes. La teulada és troncopiramidal i acaba en una creu de ferro.

Notícies històriques:

Església anterior al 1579. Va gaudir el seu màxim esplendor devocional i artístic en els segles XVII-XVIII en què hi havia una confraria dedicada a la Verge.




*********************************************************
Altres enllaços amb informació:



*********************************************************








 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada