Seguidors

dimarts, 1 d’agost del 2023

CAN CILET

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





Mare de Déu del Roser


Enllaç amb informació:

Època: segle XVIII

Descripció:

Edifici entremitgeres de planta rectangular, amb tres cossos adossats a la banda de migdia i un espai de pati posterior amb accés des de l’avinguda de l’Atlàntida, 7. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars i estan situades al bell mig del parament, formant un registre vertical bastit amb carreus de pedra. Tenen les llindes planes i les finestres compten amb els ampits motllurats. A la planta baixa s’obren dos portals, un d’ells transformat en finestra. El principal, amb porta de fusta i espiell rectangular, presenta la llinda gravada amb la inscripció “PER TOT HOM(E) SIA ALABAT DE JESUS EL COR SAGRAT” inserida dins de quatre franges horitzontals disposades en baix relleu. Està decorada amb una orla central decorada amb motius geomètrics i amb una creu grega trebolada en el seu interior. Sota l’orla hi ha l’any 1747. Al pis, damunt del portal, s’obren dues finestres geminades amb l’intradós motllurat i els ampits delimitats amb dues clavellineres aptes per dipositar-hi torratxes. La finestra de ponent té la llinda decorada amb una motllura apuntada i rematada amb una flor de lis. Al bell mig de les dues finestres hi ha una fornícula apetxinada emmarcada amb pilars rematats amb capitells, decorada amb volutes i coronada amb un frontó triangular motllurat. A l’interior hi ha una imatge de la Mare de Déu del Roser. De la façana de migdia, orientada al pati posterior, destaca una galeria situada al pis superior i oberta a l’exterior mitjançant dos arcs rebaixats amb les impostes motllurades. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, amb un revestiment arrebossat disposat a la façana principal.

A la planta baixa, en els laterals de la façana principal, hi ha dues petites obertures espitllerades. En aquest mateix parament, també s’observa una creu llatina de fusta que indica una de les estacions del Viacrucis.

Història:

És probable que les franges horitzontals del portal d’accés siguin conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou.

**************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/46560

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=14760

**************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada