Seguidors

dimarts, 22 d’agost del 2023

CA L'AVIA o CA L'AGUER

CABANES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 









***********************************************
Enllaç amb informació:

Casa situada dins del nucli urbà de la població de Cabanes, al bell mig del terme, formant cantonada entre els carrers Canal i el de les Escoles. Fou propietat d’una de les famílies importants durant l’època medieval, els Aguer. La llinda està gravada amb l’any 1554 i un lema il·legible degut a l’erosió de la pedra. A banda de la finestra, cal destacar el portal d’accés a l’interior, d’arc rebaixat adovellat en pedra. 

Els Aguer són una de les famílies més antigues del poble. A l’Arxiu Diocesà de Girona és conserva un document de l’any 1248 on s’explica que “Bernat Aguer, de Cabanes, ven al monestir de Sant Feliu de Cadins i a la seva obrera, Beatriu d’Aguiló, uns aspres de terra situats a Cabanes, indret d’Aspres, que fan tasca al castell de Cabanes, pel preu de 15 sous melg“.

L’any 1616, els Aguer ja apareixen als registres parroquials quan Antic Aguer i Montserrada bategen el seu fill Miquel.

Durant anys van ser una de les famílies benestants del poble, tal com ens ho recorda la casa de Ca l’Alguer o Ca l’Avia que encara es conserva al carrer Canal, tot i que la seva propietat va passar als Romaguera quan, Antònia Aguer,  hereva de Rafel Aguer Aguer i de Caterina Puigferrer, l’any 1780, va contraure matrimoni amb Jaume Pont Casadevall (àlies Romaguera).

Tots els Aguer que encara ara viuen al poble són descendents de Joan Aguer Aguer, germà de Rafel.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/17936

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6924

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=CABANES&page=1&pos=8

***********************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada