Seguidors

divendres, 1 de juny del 2018

CAL ROBUSTO o TORRE DE BASEIA
Veïnat de Baseia - Siurana - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:
Època: segle XII-XIII
Descripció:
Casa aïllada situada al veïnat de Baseia. És un edifici de planta rectangular, tot i que actualment només podem veure el mur de tramuntana. Les parets s'han conservat, però la part superior correspon a un sobrealçat d'època posterior a la de la construcció. D'aquest mur destaquen les finestres carreuades i sobretot l'aparell ja que podem veure una part d'aquest mur fet amb carreus perfectament tallats, i l'altra està feta amb aparell antic. D'aquesta façana també cal tenir en compte una espitllera que podem veure a la planta baixa. L'altre mur que podem veure, és el que dóna a ponent. Tot i que s'hi ha afegit construccions posteriors, encara podem veure una petita finestra allindada al primer pis, i en el que actualment són els estables dels animals destaca una gran porta allindada. 

Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

La torre es una construcció de planta rectangular actualment només visible des de l'exterior, en el mur de tramuntana del mas. Les seves parets han conservat una alçada de 6 m. amb un afegit de 2 m. a la part superior.
La porta d'accés consta d'un arc de mig punt de grans dovelles i es troba al mur de llevant, prop de l'angle amb el mur del sud. En els murs de la torre s'obren set espitlleres.
Adosasa a la torre per l'angle sud-est hi ha un mur amb un gran portal adovellat, que deuria pertànyer al clos fortificat o a una sala coberta annexa a la torre.
El mur est és eñl que s'aprecia millor; hi ha tres espitlleres rectangulars, notablement llargues, i una finestra a la planta pis enmarcada en diferent aparell. El parament el formen carreus grans i ben escairats; les filades són seguides i d'altura homogènia.
La torre i el mur annex són datables dels segles XII o XIII. La masia coneguda actualment com a Mas Robusto és d'una data molt posterior.

Portal d'accés a lla Torre de Baseia.

Altres enllaços amb informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada