Seguidors

divendres, 8 de juny del 2018

CAN JOFRE
Calonge - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIV
Descripció:
Dins el casc urbà es troba una antiga casa pairal amb pati porxat. La construcció és de planta rectangular amb teulada a dues vessants. El parament dels murs E i S està emblanquinat i les façanes N i O conserven els esgrafiats, amb diferents dibuixos a cada una d'elles, en molt mal estat. Els marcs de les obertures són de pedra i la llinda de la porta té gravada una inscripció il·legible i una data. El ràfec mostra teules i rajols pintats. L'interior ha estat molt reformat però la sala principal manté el festejador.
Notícies històriques:
La construcció data del s.XVII. En època vuitcentista quedà integrada al nucli urbà. L'any 1953 s'instal·là un trull d'oli, traslladat del mas Molla de la Riera, que encara avui funciona. A l'estiu serveix de restaurant.

Altre enllaç amb informació:
pàgines 54-55

que diu:
Can Jofre, en el carrer de la Rutlla, de la mateixa centúria (XVII), conserva un pati porxat, i en la sala principal un festejador. Ha estat convertit en hotel a l'estiu, i a l'hivern, en una de les dependències del pati hi funciona un trull. La façana era esgrafiada. Una aquarel·la de la primera meitat del segle XIX, que es guarda en el Museu de Calonge, mostra les terres que es cultivaven i la casa. Avui està envoltada d'edificacions i sols li resta un hort. La tradició conte que el cèlebre mariscal Jofre, rossellonès, era oriünd d'aquesta casa pairal.

Es mol recomanable llegir Les Masies de Calonge de Pere Caner i Estrany (Calonge 23 de juliol de 1922 - Calonge 18 de juny de 1982)












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada