Seguidors

dissabte, 9 de juny del 2018

CASA DEL SENYOR DEL MAL ÚS
Calonge - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa












Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segles XV-XVI
Descripció:
L'edifici avui dividit en tres cossos. Al centre hi ha una porta de gran dovellatge amb un escut i un castell senzill a la clau. Al primer pis dos finestrals gòtics molt interessants, un d'ells convertit en balcó, amb decoració d'arabesc a l'arc conopial i un altre de característiques cinc-centistes. Al segon pis les finestres són més petites i també n'hi ha dues d'arc conopial més simples. La part dreta té el parament repicat, la central arrebossat i emblanquinat i l'esquerra arrebossat amb els arcs pintats. Només es conserva la façana ja que l'interior ha estat absolutament reformat.
Notícies històriques:
La casa pren el nom del Senyor del Mal Us, per que així s'anomenaven als batlles de sac del castell de Calonge de cognom Valmanya o Vallmanya que hi habitaren durant moltes generacions. La genealogia arrenca del cavaller Pere de Vallmanya soldat de Jaume I. Però la batllia de sac de la baronia del castell fou instaurada a finals del s. XV. Coneixem la genealogia com segueix: Grau i Antoni de Vallmanya (entre 1460 i 1475), Grau de Vallmanya (1590), Joan de Vallmanya (1600), Joan de Vallmanya (1644), Francesc de Vallmanya (1679), Domènec de Vallmanya (1697), Domènec Narcís de Vallmanya (1734-1790). Domènec de Vallmanya, cavaller de Malta, col·laborà amb els corregidors afrancesats i per aquest motiu la seva casa fou cremada.

És distingeixen dues èpoques constructives: una amb trets de fortificació (han desaparegut els elements defensius) i una altra de caire civil posterior.
 


Altre enllaç amb informació, els Valmanya, batlles de sac del Castell de Calonge:

que diu:

La casa de la família Vallmanya de Calonge, s'alça magestuosa al Carrer Major, al costat de la Rectoria Vella. Malgrat les transformacions d'època moderna, serva encara la prestància d'un bell casal gòticO). La porta principal, dovellada, presenta un escut amb una torre. Al primer pis hi ha dues finestres gòtiques, una d'elles convertida en balcó. La torre és esmotxada. És tradició que aquesta casa fou habitada fins a principis del segle XIX per la família Vallmanya, els membres de la qual eren els batlles de sac(2 ) del castell de Calonge, Per aquest motiu se l'anomenava popularment la «Casa del Senyor del Mal Ús». Amb aquest tenebrós títol era coneguda també una torre de vigilància —avui desapareguda— del terme de Calonge.

Altre enllaç amb informació:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici de tres cossos. Al centre hi ha una porta de gran dovellatge amb un escut a la clau. Al primer pis dos finestrals gòtics, un d'ells convertit en balcó, amb decoració d'arabesc a l'arc conopial, i un altre de característiques cinc-centistes. Al segon les finestres són més petites, n'hi ha dues d'arc conopial més senzilles. La part dreta, té el parament repicat, la central arrebossat i emblanquinat i, l'esquerra arrebossat amb els arcs pintats. Només es conserva la façana ja que l'interior ha estat absolutament reformat.

El nom el pren dels batlles del sac del castell de Calonge, de cognom Valmanya o Vallmanya, que hi habitaren durant moltes generacions.
CRONOLOGIA
Es distingeixen dues èpoques constructives: una amb trets de fortificació, més antiga, i una altra de caire civil, posterior. A finals del segle XVII la casa va ser cremada.

Altre enllaç amb informació:
pàgines 69-70

Altres enllaços amb informació:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada