Seguidors

dimarts, 19 de juny del 2018

TORRE DE CAN BONET D'AVALL
Santa Susanna - el Maresme

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




La Torre de Can Bonet és l’única del municipi de plata quadrada. Segurament fou construïda al final del segle XV. Amb les reformes de la masia (1805) es va modificar i millorar l’estat de conservació de la torre que es va arrebossar i pintar de color ocre, a més de modificar-se’n la part més alta. Es desconeixen, per aquest motiu, quins eren els elements originals. Es conserven dues mènsules a la part davantera, que segurament sostenien el matacà.
Per la seva situació, podem dir que es tracta d’una torre de les de segona línia i, per les seves generoses dimensions, també devia ser utilitzada de refugi. En aquest espai s’hi trobava el nucli més antic del municipi: la capella de Santa Susanna, Can Salvi i Can Parera, a qual la torre donava protecció juntament amb la Torre de Can Ratés, situada una mica més al nord i amb menys visibilitat. Molt probablement es comunicava amb la Torre de la Plana i també amb la de Can Ratés i Mas Galter.








Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Masia de planta rectangular amb una torre adossada en una cantonada. Consta de planta baixa i un pis amb la teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. Totes les obertures són allindades amb l'ampit, la llinda i els brancals de carreus de pedra sense pintar, a diferencia de la resta de murs. Algunes obertures tenen un petit balcó amb poc voladís i barana de ferro.

Notícies històriques:
La masia pertanyia a un gran mas proper, Can Raters, que originà el nucli de Santa Susanna.
Sobre un carreu de l'entrada hi ha la data d'una possible restauració, el 1807.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

La torre de Can Bonet d’Avall és de planta quadrangular. El més probable és que es va construir a finals del segle XV. Les reformes de millora que es van dur a terme l’any 1805 la van arrebossar i la van pintar de color ocre, a més de modificar la part més alta. Això va fer que ara tingui l’aspecte d’una torre de quatre segles posterior a la seva construcció, ja que és similar a un edifici del segle XIX.

Altres enllaços amb informació i descripció:















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada