Seguidors

divendres, 22 de juny del 2018

LA CASA GRAN
Castelló d'Empúries - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segles XIV - XV

Descripció:

Situada en el barri del Puig Salner, dins del recinte de l'antic nucli emmurallat de la vila.

Edifici de planta rectangular exempt, amb carener paral·lel a la façana principal i coberta a dues vessants de teula àrab amb ràfec de dents de serra, format per tres crugies adossades. De l'edifici original només es conserva el cos davanter. Aquest consta de planta baixa i una planta en alçada. Tota la construcció està bastida amb carreus rectangulars ben escairats lligats amb morter de calç. La façana té dividides les dues plantes per una cornisa de pedra senzilla. A la planta baixa es documenta el portal d'arc de mig punt adovellat, que dóna accés a l'interior de l'edifici. Damunt seu hi ha un escut força malmés i, a banda i banda, dues finestres rectangulars i allargades. A la primera planta destaquen els amplis finestrals gòtics triforats, bastits amb arcs trilobulats sustentats per columnetes, amb basament i capitells decorats amb motius vegetals. La façana sud té una petita obertura d'arc de mig punt adovellada, al nivell de la primera planta i, damunt seu, una finestra d'obertura quadrada, probablement posterior, quan s'utilitzava aquesta planta com a pallissa.
 

Notícies històriques:

Aquest edifici gòtic civil es remunta al s.XIV, com ho testimonien les finestres gòtiques de la façana principal, encara que les primers fons escrites daten de finals de s. XV , on es recull que el propietari Joan Domènec la va vendre l'any 1484 al noble Don Álvaro de Madrigal, un dels capitans de les tropes de Joan II, durant la Guerra Civil Catalana.

Segons l'historiador Pelai Negre, fill de Castelló i fundador de l'Institut d'Estudis Gironins, és possible que en el seu origen la casa fos propietat d'alguna nissaga de la baixa noblesa, molt comunes en el Castelló de l'època.

Al panell informatiu de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries diu:
La Cas Gran és l’únic exemple conservat de les cases-palau dels grans cavallers i burgesos del Castelló medieval.
Entre els segles XIII i XIV els nobles més importants, alts eclesiàstics i burgesos rics vivien a la zona del Puig Salner, al nord de l’església de Santa Maria. La majoria de cases importants foren substituïdes al llarg dels segles XVII i XVIII per grans edificis residencials. La façana de la Casa Gran, datable vers la segona meitat del segle XIV, s’articula segons les convencions de l’època: carreus de mida mitjana ben escairats, gran portal de mig punt adovellat i cornisa, i finalment finestres coronelles tallades amb pedra de Girona. S’ignora pràcticament tot de la seva història, a part de la compra-venda constant des del segle XV per personatges benestants residents a Castelló, des d’Àlvar de Mafrigal (segles XV) fins les famílies Gorgot, Gelabert i Pastell (segles XVII-XIX).


Altre enllaç amb informació i descripció:

que a la página 95 diu:

Casal gòtic d'arquitectura civil catalana.
De l'edifici en resta el cos davanter, tot de carreus de pedra. La seva planta es rectangular, està formada per tres crugies perpendiculars a façana i una crugia posterior paral·lela a ella que evidencia la possibilitat que existís un pati central. La porta d'entrada de la façana és de mig punt adovellat i queda lleuregament desplaçada cap a la dreta, deixant lloc per al nucli d'escales. Els murs de càrrega són de pedra perfectament escairada, tant a l'interior com a l'exterior. A la façana destaca una motllura incorbada que mostra el nivell del primer pis, on s'hi obren dos finestrals gòtics de punta d'ametlla. En cadascun d'ells, dues fines columnes amb base i capitell, que parteixen del buit en tres espais coberts per arcs trilobulats.
Segons Rafel Torrent i Orri, podia haver allotjat la duana, atesa la proximitat a la llotja de contractació i magatzem de mercaderies.

Altres enllaçps amb informació i descripció:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada