Seguidors

dimecres, 20 de juny del 2018

CASA DE PERE ROSELLÓ I BLANCH - FILL PREDILECTE DE CALONGE
Calonge - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

No he trobat cap descripció de la casa, si algú en té està convidat a deixar els seus comentaris a aquesta pàgina, moltes gràcies.



En aquesta casa nasqué l'eminent pedagog fill predilecte de Calonge Pere Roselló i Blanch (Calonge 4 de març de 1897 - Ginebra 25 d'agost de 1970)

Enllaç amb informació de Pere Roselló i Blanch:


que diu:

Pere Rosselló i Blanch va ésser un pedagog català, deixeble de Pierre Bovet i Édouard Claparède. Fill predilecte de Calonge.
Pere Rosselló va néixer el 1897 a Calonge (Baix Empordà).
Va obtenir el diploma de mestre a l'Escola normal de Girona i després va especialitzar-se a l'Escola superior de Madrid (Castella) el 1919 Fou doctorat a Lausana el 1934 amb la tesi "Marc-Antoine Jullien, pére de l'éducation comparée" (trad.: Marc-Antoine Jullien, pare de la pedagogia comparada).
Va viure a Suïssa on va amistar Jean Piaget al qual va proposar d'acceptar el càrrec de director de l'OIE o BIE el 1929. Junts van formar un èquip que va contribuir al desenvolupament mundial d'aquesta organització, fins al 1967 quan en Piaget va retirar-se.

El 1928 dirigia l'Instituto de Orientación Profesional de Madrid. De 1929 fins a la seva jubilació el 1969 va ser el director adjunt de l'Oficina internacional d'educació a Ginebra.
El 1946 ocupà a Ginebra una càtedra de pedagogia comparada, la primera que es creava a Europa. Entre altres càrrecs, va ser secretari de la UNESCO Va morir a Ginebra el 1970. Des de 1975 les escoles de la vila es van anomenar Pere Rosselló, en honor del pedagog calongí.
Anècdota:
Una anècdota del mestre calongí era que sempre deia que Calonge era l'únic poble que tenia un carrer dedicat a l'educació. Aquest carrer recuperà el nom per demanda del regidor de cultura, Carles Vilar i Massó, i ara es coneix com carrer de Sant Joan o de l'Educació, on casualment hi ha la Biblioteca Municipal Pere Caner, que anteriorment era l'escola de la vila.

Altre enllaç amb informació:

que diu:
Estudià magisteri a Madrid i amplià estudis a Suïssa el 1919 al costat de Bovet i Claparède. Durant la dècada dels trenta fou director de la secció de psicologia de l’Instituto de Orientación Profesional de Madrid. El 1948 exercí de professor de pedagogia comparada a la Universitat de Ginebra, mentre era membre del secretariat de la UNESCO i de la direcció de l’Oficina Internacional d’Educació de Ginebra. De la seva obra escrita cal esmentar: Encuesta sobre la inspección escolar (1922), Les précurseurs du B.I.E. (1943) i Teoría de las corrientes educativas(1960).

Altre enllaç molt interesant amb dades de Pere Roselló i Blanch:



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Actualment l'escola de Calonge té el nom de Pere Roselló i Blanch i a l'entrada hi ha un bust en record seu,



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada