Seguidors

dilluns, 25 de juny del 2018

CASA FAGES DE CLIMENT
Castelló d'Empúries - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Casal situat al Puig Salner, propietat de la família Climent, que s'hi va establir el segle XVIII. Hi visqueren el diputat i governador civil de Girona Enric Climent i Vidal (Castelló d'Empúries 1824 - 1878) i el poeta Carles Fages de Climent (Figueres 16 de maig de 1902 - 1 d'octubre de 1968)

Carles Fages de Climent.





En aquesta casa pairal de Climent visqué Carles Fages de Climent de Contreras, el poeta de l'Empordà 1902-1968.

Itinerari literari Carles Fages de Climent
La relació que mantenia Enric de Climent amb alguns agustins i dominics exclaustrats - que amb raó o sense eren més aviat bescantats per la clerecia secular - amb els quals es plaïa de parlar de filosofia, i més que res les idees liberals que professava i que també li havien valgut, en 1811, la glòria de l'exili, li havien fet en aquesta vila encara medieval de Castelló d'Empúries una aurèola de volterià.

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
Situada dins del nucli emmurallat de Castelló, al barri del puig Salner, la casa Climent és veïna de la casa Ametlla.

Edifici de planta rectangular format per quatre crugies perpendiculars a la façana. Consta de planta baixa, primera planta i golfes. El vestíbul de la planta baixa està cobert amb voltes d'aresta de maó pla, sustentades per pilars de pedra. L' escala d'accés als pisos superiors queda emmarcada dins d'un pati central descobert. En el primer pis destaquen unes sales amb sostres enguixats, alguns també coberts amb volta d'aresta, i de llençol. Un d'ells conserva unes bigues de fusta completament decorades. Determinades parets de les sales estan pintades amb columnes i frontons neoclàssics. Les obertures de la façana són rectangulars amb balcons emmarcats en pedra vista en el primer pis i d'obertura rectangular en el segon. El portal d'accés és rectangular, amb els brancals de pedra i amb llinda plana motllurada (completament tapada pels passamans que sustenten un dels balcons de la primera planta). Hi ha un altre petit portal d'arc de mig punt de maó, amb els brancals de pedra vista. La resta d'obertures són també emmarcades amb pedra picada. Amb posterioritat a la construcció original, a la part que dóna al jardí, s'hi ha afegit un porxo i dues sales cobertes amb volta d'aresta.
 
Notícies històriques:
Al segle XVIII, la família Climent, originària de la Selva de Mar, es va traslladar a Castelló, ubicant la seva residència en el carrer dels Capellans, on continuen residint els seus descendents.

Al segle XIX, Enric Climent i Vidal va actuar en política on obtindre càrrecs d'importància com diputat a les Corts, senador i Governador Civil de Girona. Ricard Climent i Niubó, fill de l'esmentat polític, va ésser notari de Castelló durant molts anys. La seva filla i heretera Lluïsa de Climent i de Contreres va casar-se amb el seu cosí Ignasi Fages de Climent, fill de la molt distingida família Fages de Figueres i foren els pares del notabilíssim poeta i escriptor, considerat com el Poeta de l'Empordà, Carles Fages de Climent (1902-1968). Actualment existeix una placa a la façana que ho recorda. En l'actualitat la casa és propietat encara de la Família Fages de Climent, i la seva descendència.
 

Altre enllaç amb informació:


que a la pàgina 110 diu:

De planta rectangular de quatre crugies perpendiculars a la façana. La planta baixa està coberta amb voltes de creueria de fàbrica de maó suportades per pilars de pedra. L'escala queda dins un pati central descobert. En el primer pis destaquen unes sales amb sostres enguixats, alguns d'ells coberts amb voltes de creueria, i de lleçol. Un d'ells conserva unes bigues de fusta completament decorades. Les parets d'algunes sales estan pintades amb columnes i frontons neoclàssics. Les obertures de façana són rectangulars amb balcons en el primer i segon pis. Posteriorment a la part que dóna al jardí s'hi ha afegit un porxo i dues sales cobertes amb volta de creueria.

Altre enllaç amb informació:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici de planta rectangular amb tres crugies perpendiculars a façana. La planta baixa està coberta amb voltes de creueria de fàbrica de maó suportades per pilans de pedra. L'escala queda dins un pati central descobert. En el primer pis destaquen unes sales amb sostres enguixats: alguns estan coberts amb volta de creueria i de llençol. Un d'ells conserva unes bigues de fusta completament decorades. A la sala les parets estan pintades amb columnes i frontons neoclàssics. Les obertures de façana són rectangulars amb balcons en el primer i segon pis.
Posteriorment a la part que dóna al jardí s'han afegit un porxo i dues sales cobertes amb volta de creueria.
CRONOLOGIA
Edifici aixecat en el s. XIX sobre restes anteriors.

Altre enllaç:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada