Seguidors

diumenge, 19 d’agost del 2018

ANTIGA COOPERATIVA AGRÍCOLA SANT ISIDRE
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació:


que diu:

El 19 d’abril de 1907 agricultors i ramaders de Cassà de la Selva varen fundar el Sindicat Agrícola de Cassà de la Selva i sa comarca. El sindicat, que posteriorment es va convertir en cooperativa, es trobava a l’interior d’un antic molí mogut a vapor.  A causa de problemes econòmics l’any 1998 la cooperativa es va dissoldre i la finca i tot el seu contingut el va comprar el promotor immobiliari Freixas i Freixas SL.
Al arxiu hi ha dipositats albarans, catàlegs, projectes, factures i llibres de caixa.
===============================================================
Aquest edifici fou bombardejat durant la Guerra Civil el 29 de gener de 1939.

Enllaç amb informació sobre el bombardeig de Cassà de la Selva en una publicació de l'Ajuntamnt de Cassà de la Selva a càrreg de Xavier Niell Ciurana:


que a les pàgines 54-55-56 hi diu referent a la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, els efectes soferts:

Una altra bomba va caure sobre l’antic molí o Sindicat Agrícola de Cassà (actual número 56). Aquest gran edifici, que dóna nom al carrer on es troba situat, estava format per tota una sèrie de construccions on hi havia el molí pròpiament dit, l’habitatge del moliner i diversos coberts i magatzems. Era el lloc on els pagesos del poble portaven a moldre els cereals cultivats per tal de convertir-los en farina. Aquest edifici era propietat d’en Narcís Vilhaur Caselles, president del Sindicat Agrícola de Cassà. Ara bé la concessió del moli estava en mans d’un moliner anomenat Joan Riera Bustins, el qual també hi vivia amb la seva família, és a dir la seva dona (Concepció Valentí Garriga) i els seus dos fills (en Joan i la Concepció Riera Valentí).
Durant aquest bombardeig una bomba va caure sobre aquest edifici i va provocar la destrucció total de la casa on vivia el moliner i la seva família. Aquesta estava formada per un edifici de planta baixa i pis. Els danys causats per aquesta bomba varen ser molt importants. Va caure part del teulat i el pis. També es va enfonsar diverses parets mitgeres i interiors. Els danys foren valorats en unes 10.300 ptes. A causa d’aquest bombardeig es va produir la mort de la filla petita d’aquesta família la Concepció Riera i Valentí. Es tractava d’una nena de 14 anys que va morir quan va sortir espantada de casa en el moment just en que va caure aquesta bomba . Temps després d’acabar la guerra es varen trobar dues bombes que no havien explotat en aquest immoble.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada