Seguidors

divendres, 10 d’agost del 2018

LES VOLTES DE LES MESURES
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







És l’únic porxo que existeix a Cassà. Els elements originals que es conserven són les bases del porxo de pedra natural i les lloses del paviment.
L’any 1725 el terreny va passar a mans municipals i s’hi va aixecar un edifici porxat per ubicar-hi les mesures públiques obtingudes mitjançant concessió reial en època medieval. Les mesures eren de pedra i s’havien d’utilitzar en totes les transaccions de cereals com a guiatge per calcular el pes. El porxo era cobert directament pel teulat, però l’any 1841 l’ajuntament autoritzà a Francesc Oller la construcció d’un edifici a sobre de la teulada.

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XV
Descripció:
Porxo públic de planta rectangular. De l'edifici primitiu en resten les bases del porxo de pedra natural. El paviment de lloses de pedra natural fou canviat recentment per un altre de formigó. La darrera restauració ha retornat a les llambordes de pedra primitives al paviment.
Notícies històriques:
Aquest és l'únic porxo existent a Caçà. És més gran el seu interès històric que no pas l'arquitectònic. Antigament en aquest porxo hi havien les mesures públiques de cereals que eren de pedra natural treballada. Existeix la hipòtesi que fou probablement Joan II el que va coincidir les mesures a Caçà, després de restablir el consell municipal per privilegi de 14 de gener de 1456. S'havien d'utilitzar forçosament i el pagament de la tarifa es realitzava amb gra. Amb la desamortització de 1813 l'ajuntament és obligat a posar la venda les mesures, que recuperarà poc temps després. El porxo era cobert directament pel teulat, però, l'any 1841 l'ajuntament autoritzà al flequer, Francesc Oller, la construcció d'un edifici a dalt la teulada, amb el pagament d'una tarifa anual. 

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Fet l'any 1725 - 1726
Edifici en cantonada, desenvolupat en planta baixa i dues plantes pis. Hi ha un porxo de planta rectangular, obert per dues bandes amb arcs de mig punt fets d'obra arrebossada, Són sostinguts per pilars de carreus amb un senzill basament.
El sostre del porxo és fet amb cairats i el paviment és amb lloses de pedra. Es troba situat en terrenys que antigament pertanyien al mas Grahit. El 5 de desembre de 1725 foren comprats per l'ajuntament de Cassà que aixecà els porxos per mesurar-hi l'oli i el gra dels pagesos, segons consta en un document de 14 de gener de 1456. Les mesures foren una concessió reial.
L'edifici s'acaba amb dues plantes pis que presenten uns senzills balcons exteriors.
El conjunt de Les Voltes de les Mesures guarda un interés històric molt clar pel municipi.

Enllaços amb informació:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada