Seguidors

dilluns, 27 d’agost del 2018

PLAÇA DE BENET MERCADÉ I FÀBREGA
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Context històric
El planejament urbanístic d’aquest espai fou obra de l’arquitecte Pelayo Martínez i formava part de les intervencions dutes a terme per l’Ajuntament republicà de 1931 a 1934. Sembla que es va enderrocar un edifici existent per poder crear l’espai de la plaça.
Des del primer moment l’espai fou concebut per dedicar-lo al pintor bisbalenc Benet Mercader. Pelayo Martínez va proposar com a monument una font d’estil neoclàssic que consisteix en un cos de pedra de forma prismàtica; a la part de dalt, una placa de terra cuita amb un bust del pintor en baix relleu i, a sota, amb lletres de metall, el nom i les dates cronològiques (Benet Mercader, 1821-1897); a la part inferior, quasi arran de terra, un cap de lleó de terra cuita de Can Coromina com a sortidor d’aigua. Per el terra de la plaça, Pelayo Martínez va optar per un paviment de rajols de terra cuita disposats en joc d’espiga. El monument s’inaugurà per la Festa Major de l’any 1932.
Actualment, de la construcció original de la plaça tan sols es conserva el monòlit de pedra. La inscripció va ser modificada, es van treure les lletres de metall i es van gravar a la pedra el nom i les dates cronològiques durant els anys 60. La font i el paviment de la plaça van ser reformats entre els anys 2003 i 2004.

El pintor
Benet Mercader i Fàbrega (la Bisbal d’Empordà 1821 – Barcelona 1897) va néixer en una família d’artesans: el seu pare era pintor i daurador. El 1852 féu, a a Barcelona, la seva primera exposició pictòrica. Va viure a Madrid, Paris i Roma. El 1882, esdevingué catedràtic a l’Escola Oficial de Belles Arts (Llotja) de Barcelona. La seva pintura es caracteritza per la seva sobrietat i se centra molt sovint en escenes històriques i religioses. La seva millor obra és la Translació del cos de Sant Francesc de 1866 (medalla a Paris el mateix any i primera medalla a Madrid el 1867), actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb altres obres seves. Va participar en exposicions a Filadèlfia i Viena.





Benet Mercadé i Fàbrega (la Bisbal d'Empordà 1821-Barcelona 1897)



Enllaços amb informació:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada