Seguidors

dimecres, 15 d’agost del 2018

CAN JUBERT
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Al buscar informació he trobat que en un lloc diu que el projecte va ser de Josep Pla (mestre d'obres) el 28 d'agost de 1928 i en un altre diu que el projecte va ser de Isidre Bosch i Bataller l'any 1941 i construït el 1942.





El nucli antic de Cassà va patir una important transformació a causa de la indústria surera, al carrer major es varen reedifica algunes cases lligades al món industrial amb elements modernistes i eclèctics.
Una d'elles és aquesta casa, can Jubert, els propietaris de la qual també ho eren de la fàbrica Reliable (1926-1996) i de la banca Jubert i Presas (1902-1957), l'oficina de la qual estava situada a la planta baixa de l'edifici. A Cassà, de manera exepcional, a la primera meitat del segle XX hi havia dues banques, les quals varen néixer per cobrir les necessitats financeres qye tenien els empresaris surers.
Aquesta casa reformada el 1928, pel mestre d'obres Josep Pla, compta amb un espectacular façana. En aquest mateix carrer hi havia la casa modernista de can Menna (actualment desapareguda), on hi havia l'entrada a una important fàbrica surotapera, la Figueras i Dausà.






Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: inici segle XX
Autor: Josep Pla l’any 1928
Descripció:
Casa urbana unifamiliar amb cancell. Destaquem la composició de la façana a partir d'una gran balconada classicista. Decoració amb motllures en les llindes i elements ceràmics sota els ràfecs de la teulada. La façana arrebossada imitant pedra concertada. Les finestres de la segona planta s'agrupen seguint l'esquema que havia estat utilitzat en l'arquitectura medieval.
Notícies històriques:
Casa lligada al creixement urbà de Caçà de la Selva en l'època d'esplendor de la indústria del suro.



Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Edifici unifamiliar entre mitgeres desenvolupat en planta baixa i dues plantes superiors. La façana principal presenta un sòcol de pedra de Girona, la resta és estucada imitant carreus. A nivell del primer pis hi ha un balcó corregut amb llosa de pedra i balustrada de pedra artificial.
La façana és acabada amb un ràfec amb caps de biga de fusta treballats i revestiment ceràmic. La part superior de les obertures de la planta baixa i el pis presenta motllures ornamentals. Les finestres de la segona planta s’agrupen formant galeria.
El cancell d’accés presenta una porta interior amb fusta i vidre representant motius florals.
El permís municipal per la seva construcció fou concedit el 5 d’octubre de 1928 a D.Joaquim Jubert Carbó.



Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Autor: Bosch i Bataller, Isidre
1941-1942
Moviment Modern

DESCRIPCIÓ
Edifici de PB + 2, construït amb murs portants i forjats unidireccionals, amb elements compositius recionalistes en façana. Té una interessant tribuna cantonera amb finestres corregudes remarcades amb motllures. També hi ha una obertura correguda horitzontal en la façana lateral. l'acabat de façana és arrebossat i pintat.
CRONOLOGIA
Edifici projectat per Isidre Bosch l'any 1941 i construït el 1942. Encàrrec de Joaquim Jubert i Carbó.





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada