Seguidors

diumenge, 19 d’agost del 2018

CENTRE RECREATIU ABANS LA UNIÓ REPUBLICANA
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


L’any 1892 es va construir el Círculo Recreativo que tenia un característic cafè. L’any 1897 l’edifici es va ampliar i es va construir a la part posterior un teatre i saló de ball que van ser molt populars. L’any 1912 va passa a ser seu del Centro de la Unión Republicana, societat que va reformar l’edifici un any més tard.
El Centro va ser escenari de nombroses activitats polítiques, però va ser sobretot, un espai d’esbarjo popular fins a l’esclat de la Guerra Civil. L’any 1942 va donar cabuda al Círculo Recreativo, societat que ha arribat als nostres dies.
La façana està dividida en dues parts horitzontals. La planta baixa de doble alçada ha estat molt modificada i no presenta cap interès excepte els dos plafons, pintats imitant un esgrafiat superior, realitzats el 1999. La part superior ha conservat molt més els seus elements originals i està dividida en tres zones. A la zona central, que presenta una cornisa, originalment hi figurava el nom de C.Unión Republicana. (Font ajuntament de Cassà de la Selva)














Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Autor: Masó Valentí, Rafael (reforma)
1892-1897 / 1911-13 (ref.) / 1942
Neoclàssic

DESCRIPCIÓ
Edifici de dos plantes que presenta una façana dividida horitzontalment en dos parts, amb un coronament escalonat en balustrada. Destaquen les grans obertures de la planta baixa i els esgrafiat de la façana. La planta baixa de doble alçada ha estat molt modificada i no presenta cap interès excepte els dos plafons, pintats imitant un esgrafiat superior, realitzats el 1999.
La part superior ha conservat millor els seus elements originals i està dividida en tres zones: la de l'esquerra, on destaquen el balcó central, la cornisa i la barana calada de pedra artificial amb motius vegetals; la zona central, que presenta una cornisa, on originalment figurava el nom de C. Unión Republicana i la zona de la dreta amb un plafó amb esgrafiats florals i duels boles de coronament.
L'any 1913 Rafael Masó adapta l'edifici com a seu de la Unió Republicana, d'aquesta intervenció no en resta cap vestigi.
CRONOLOGIA
Construcció de 1892 per ubicar-hi la seu del Círculo Recreativo amb un característic cafè. L'any 1897 es va ampliar l'edifici construint-hi a la part posterior un teatre i saló de ball que van ser molt populars.
L'any 1912 va passar a ser la seu del Centro de la Unión Republicana, societat que va reformar l'edifici un any més tard. L'adaptació de l'edifici com a seu de la Unió Republicana fou obra de l'arquitecte Rafael Masó. Del projecte, datat els anys 1911-12 no en resta actualment cap vestigi.
El Centro va ser escenari de nombroses activitats polítiques, però va ser, sobretot, un espai d'esbarjo popular fins a l'esclat de la Guerra Civil. L'any 1942 va donar cabuda a una nova societat, el Círculo Recreativo, societat que ha arribat fins als nostres dies.
BIBLIOGRAFIA
AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada