Seguidors

dilluns, 13 d’agost del 2018

CAN CUBÓ 
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







A finals del segle XIX es va començar a construir el carrer Ample, dins el projecte d'urbanització de Baudili Duran, que enllaçava el nucli del poble amb el ferrocarril. Un dels primers edificis que es va construir en aquest carrer data del 1893, i és l'antic magatzem de can Duran (que posteriorment es va utilitzar com a cinema) a la cantonada amb el carrer de Reverend J.Bosch.
A partir d'aquest any es van anar construïnt edificis amb cases modestes de planta i pis, les quals tenien petits tallers de taps de suro, que al final es van anar convertint en habitatges.
En aquest carrer queden exemples interessants de l'arquitectura de finals dle segle XIX i fins els anys vint del segle XX: Can Cubó, can Vilahur, can Duran-Olivé, can Garoina (família Esteba), a l'esquerra, i can Ruscalleda, a la dreta, a la cantonada amb el carrer del Raval. Aquí on estem situats, es can Cubó, d'estil noucentista, era la casa de Josep Pla, mestre d'obres al qual es deuen gran part de les construccions de Cassà des de finals del segle XIX a les primes dècades del segle XX.

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Habitatge unifamiliar mitgera, amb cancell d'entrada i dues plantes. Edifici de tres crugies. Les obertures en planta baixa presenten motllures geomètriques mentre que a la planta pis s'utilitzen elements decoratius florals. Cal remarcar l'acabament superior de l'edifici amb un frontó de línies curvilínies. Hi ha un petit sòcol de pedra natural en planta baixa i la resta és arrebossat i pintat.

Notícies històriques:
L'edifici es troba en el carrer ample que conduïa del centre urbà a l'estació en una zona d'eixamplament urbà.



Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Època: projecte del 6 de juny de 1916

Autor: Josep Pla (constructor d'obres)

Casa unifamiliar entre mitgeres desenvolupada en planta baixa, planta pis i golfes.
La façana es composa a partir d’un eix central que conté la porta principal, un balcó al primes pis i un frontó de gust abarrocat que fa d’acabament superior. A la part baixa hi ha un sòcol de pedra natural. La resta és arrebossat, que a la planta baixa marca línies horitzontals.
Les obertures de la planta pis presenten elements ornamentals florals i a les de la planta baixa elements geomètrics.
A la banda esquerra hi ha un garatge que segueix el mateix tipus d’acabat que a la resta de la planta baixa.
El permís per construir l’edifici fou concedit el 13 de juny de 1916.
És un dels edificis més notoris del conjunt del carrer Ample, i presenta una façana principal abarrocada amb elements ornamentals i d’ofici interessants. És troba ben integrada en el conjunt.

Altres enllaços amb informació:


en el cual hi diu que es va construir l'any 1930.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada