Seguidors

dijous, 16 d’agost del 2018

CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA DE L'ESCOLA LA SALLE
també anomenada Capella de les Monges
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



La nova societat industrial va portar una millora en la qualitat de l’ensenyament.
Per pal·liar la situació precària de les escoles públiques al segle XIX, es varen fundar escoles laiques, com l’escola Vilaret entre d’altres, i religioses.
Aquestes últimes es varen situar en aquest carrer: la de nenes, de les Germanes Filles de l’Immaculat Cor de Maria (que s’havia fundat el 1863) i la de nens, La Salle (que s’havia fundat el 1881), que encara continua la seva activitat pedagògica i a la qual l’any 2005 la Generalitat va guardonar amb la creu de Sant Jordi. Els dos elements més representatius estan situats en els dos extrems del conjunt i estan datats en el mateix any, el 1906, i pel mateix mestre d’obres, Josep Pla. Un és la façana més propera al carrer Estació, que presenta una composició d’arrels neoclàssiques, i a l’altre extrem, la capella de les Monges, d’estil neogòtic, avui convertida en auditori.
L’any 1978 les religioses varen cessar la seva activitat pedagògica i el Patronat de les Escoles Cristianes la va adquirir per ampliar el col·legi i per continuar-hi la labor educativa.









Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:


Època: obres per Josep Pla el 1906-1908

Descripció:
Edifici de planta rectangular d’estil neogòtic, estructurat en una sola nau acabada amb un absis.
La façana principal presenta una composició simètrica, amb el portal d’accés central, acabat amb arc apuntat i una rosassa al damunt. A la part superior la façana és acabada amb arquets neogòtics i una senzilla cornisa de remat.
Tota la façana és arrebossada amb un especejament que imita carreus.
És interessant l’espai exterior immediat a la capella, estructurat amb dues terrasses laterals i escala d’accés central. El conjunt és acabat amb balustrades perimetrals amb motius geomètrics.
L’església es va inaugurar el 14 de novembre de 1908.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada