Seguidors

dijous, 9 d’agost del 2018

F'ABRICA DE GAS - COMPANYIA GENERAL ENLLUMENAT GAS ACETILÈ
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Notable exemple modernista d'arquitectura industrial. El 1896 la Societat d'electricitat de Cassà va demanar construir aquest edifici per destinar-lo a l'enllumenat públic i l'any 1901 s'hi va instal·lar la Compañia General de Alumbrado por Acetileno de Barcelona, que devia ser la qui va donar l'aspecte actual. De l'exterior, en destaca el rètol de l'empresa, la ceràmica vidriada, les restes d'esgrafiat i la reixa d'entrada per a carruatges, de forja amb decoració floral, realitzada per Antoni Planas (Serreta), de Cassà de la Selva,el qual té altres exemples de reixes magnífiques a Cassà.
A questa empresa fabricava i subministrava gas acetilè per a l'enllumenat públic de Cassà, que substituïa l'antic subministrament de petroli, tot i que ben aviat els gas acetilè va ser substituït per l'electricitat. Per produir gas acetilè se submergien pedres de carbur amb aigua i per aquest motiu l'edifici disposa d'uns grans soterranis que feien la funció de magatzem d'aigua.
Aquesta edificació tenia una xemeneia de 25 metres que donava a l'edifici un marcat caràcter industrial. Dissortadament aquest element vaser enderrocat el 1937 per evitar els efectes d'un bombardeig.

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Edifici industrial característic de l'època de l'arquitectura del totxo, element que és industrial que és utilitzat per emfatitzar el coronament de l'edifici i les seves obertures. Cal destacar el portal d'accés amb una reixa de ferro forjat amb elements típicament modernistes, representant elements florals. També destaquem els elements ceràmics que formen part de la composició de les finestres així com el disseny modernista del rètol.
Notícies històriques:
Al final del s. XIX hi havia una nau més petita destinada a al producció d'electricitat amb llenya. Posteriorment, a principis del s. XX, la companyia Carburos del Freser amplia l'edifici amb la construcció d'una nova nau per destinar-la a la fabricació de Gas. La mateixa companyia tenia cura de la producció de gas a Llagostera en un edifici del mateix estil. Fins l'any 1936 hi havia una xemeneia de totxo molt alta, de la qual avui només en resta el basament.

Al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva hi diu:

Època 1890 , ampliació el 1910.
Edifici industrial desenvolupat en una sola nau, amb l’habitacle anexe i jardí.
Les obertures són emmarcades amb totxo vist i la resta de paraments de façanes són acabats amb un esgrafiat de temàtica floral, actualment molt deteriorats. La part baixa de les finestres presenta un revestiment ceràmic. La coberta és de teula, estructurada a dues vessants. Cal destacar el portal d’accés amb una reixa de ferro forjat amb elements típicament modernistes i el disseny del rètol de l’empresa amb ceràmiques.
A finals del segle XIX hi havia una nau més petita destinada a produir electricitat amb llenya. A principis del segle XX, Carburos  del Freser la amplien amb una nova nau destinada a la fabricació de gas. La xemeneia havia estat molt més alta, s’enderrocà durant la guerra.
Resulta interessant per ser una de les construccions modernistes més notables del municipi, que presenta elements d’ofici notables en aquell estil.

Altre enllaç amb informació:


que diu:
Autor: Josep Pla (mestre d'obres) el 1896
DESCRIPCIÓ
Notable exemple modernista d'arqueologia industrial. L'edifici està desenvolupat en una sola nau, amb un habitacle annex i jardí. De l'exterior destaca el rètol modernista de l'empresa Compañía General de Alumbrado por Acetileno, les restes d'esgrafiat i la reixa d'entrada per a carruatges de forja amb decoració floral, s'obre per arc apuntat.
Una xemeneia, desapareguda, de 25 metres donava a l'edifici un marcat caràcter industrial.
CRONOLOGIA
Edifici construït entre 1880-1890 pel mestre d'obres Pla.

Des de l'any 1901 aquesta empresa fabricava i subministrava gas acetilè per a 
l'enllumenat públic de Cassà, que substituïa l'antic subministrament de petroli. De totes maneres, deu anys més tard, l'any 1911, el gas acetilè va ser substituït per l'electricitat. La xemeneia, un element molt característic del conjunt, va ser destruïda l'any 1937 per evitar un bombardeig.






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada