Seguidors

diumenge, 19 d’agost del 2018

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ 
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Es va començar a constuir al segle XVI sobre les restes d'una església romànica datada a finals del segle XII i no es va acabar fins al segle XVIII.
Bàsicament és d'estil gòtic, amb elements renaixentistes a la façana i neoclàssics en les capelles dels creuers. L'altar major barroc construït per l'escultor Pau Costa va ser destruït durant la Guerra Civil. De l'altar original només s'en conserven quatre columnes salomòniques, les portes de Sant Pere i de Sant Pau i l'expositor de la custòdia, mentre que la resta és una reproducció feta per Ramon Pericay en la dècada dels seixanta del segle passat. Durant la Guerra Civil també es va destruir el bell altar barroc de les Sogues, també de Pau Costa, i el més antic del Roser. Altres elements que cal destacar són l'escultura de Sant Martí, patró de la parròquia, a l'entrada principal i els capitells  romànics que es conserven encastats en alguns paraments interiors. Els finestrals neogòtics de la nau foren construïts a partir del 1926.














Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

El temple és bàsicament d'estil gòtic i presenta una planta de creu llatina. Antigament havia existit una església més petita d'estil romànic. De l'existència d'aquell temple hi ha algun vestigi (una gran arcada romànica, restes de capitell, columnes i pedres amb punt d'arcades, etc.). L'actual església parroquial de Sant Martí és gòtica del segle XVI, amb elements renaixentistes a la façana i neoclàssics en les capelles del creuer. La nau mesura 32,30mts per 10,25mts d'ample. El creuer fa 46mts de llarg per 6mts d'ampla. El campanar, per la seva part, mesura 45,50mts. De l'interior destaquem les claus de volta on apareixen esculpits Sant Martí, cavaller en una i Sant Martí, bisbe en una altre.
En l'últim terç del segle XVI l'estructura arquitectònica d'aquell temple és insuficient. Es decideix la construcció d'un nou temple en creu de migdia i més tard el de la part de tramuntana. Els finestres neogòtics de la nau foren dissenyats per FÈLIX DE AZÚA DE PASTORS ( Barcelona, 1874 – 1939 ) l'any 1906 i construïts a partir de l’any 1926.

===============================================================
Al catàleg de béns a protegir publicat per l’ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Època: segles XVI-XVII – 1904 I 1926

Descripció:

Edifici religiós amb planta en forma de creu llatina. Bàsicament és d’estil gòtic, amb elements renaixentistes a la façana i capelles d’estil neoclàssic en el creuer.
La nau principal és coberta amb volta apuntada. Medeix 32,30 m. De llarg per 10,25 d’ample. Hi destaquen les claus de volta amb imatges cisellades. El creuer medeix 6 m. A la part més estreta.
La façana principal i el campanar són fets amb carreus ben tallats, possiblement procedents de l’antic Castell i la primitiva església romànica, situada al costat. De la façana destaquem el portal d’entrada d’estil renaixentista. Entre la porta i la rosassa hi ha cisellada la imatge de Sant Martí. La façana s’acaba amb una filera de finestres, a manera de galeria, sota balustrada amb boles. La torre del campanar medeix 34 m. d’alçada i l’agulla 11,50 m. La part superior presenta planta octogonal, amb obertures allargades i una balustrada superior.
Els finestrals de la nau són de l’any 1926, segons projecte de l’arquitecte Felix de Azua, que no va fer els vitralls.

===============================================================
Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVI - XVII

Notícies històriques:

L'existència de l'antic temple romànic ve assenyalada en el 1019 per Jaime Villanueva i en aquell any figura amb el nom de "Sancti Martini de Caçano a la Canònica Gerundensis". En altre document de 1160, Arnaldo de Llers restitueix a l'església catedral de Girona l'església de Sant Martí, que juntament amb altres havia estat presa contra justícia. En 1172, el bisbe de Girona, Guillem de Monells, fa donació de l'església de Caçà a la canònica de Girona, concedint-li diversos privilegis. En una butlla d'Innocenci IV de l'any 1246, confirma "Santi Martini" al monestir de Sant Salvador de Breda. En l'últim terç del s. XVI l'estructura arquitectònica d'aquell temple és insuficient. Es decideix la construcció d'un nou temple en creu de mitdia i més tard el de la part de tramuntana. Els finestres neogòtics de la nau foren dissenyats per Fèlix d'Azuà l'any 1906 i construïts a partir del 1926. 



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada