Seguidors

diumenge, 19 d’agost del 2018

SALA D'EN GALÀ - SIR THOMAS
ara Biblioteca Municipal, escola d'Art i escola de Música
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



L’arquitecte Isidre Bosch ja va projectar l’edifici com a sala de ball, en una societat industrial que necessitava nous espais de lleure. L’any 1969 es va convertir en discoteca. Així, primer com a Sala Galà, després com a Sir Thomas, aquest lloc va ser el centre de diversió i esbarjo dels joves cassanencs i també dels pobles veïns al llarg de pràcticament tres quarts de segle.
Després de romandre molts anys tancada, l’ajuntament la va adquirir l’any 1998 i la va inaugurar el 2003 amb finalitats culturals.
L’edifici és d’estil eclèctic i presenta una nau a tres alçades. Les dues façanes, que han sofert molt poques modificacions al llarg dels anys, destaquen per la utilització d’elements decoratius de diferents estils, per la decoració dels coronaments i per la utilització també del ferro forjat.
També es interessant l’edifici de davant, conegut com el Rotllo, edifici construït el 1912 pel mateix arquitecte, amb una façana característica amb elements modernistes.



















Enllaç amb informació i descripció:
que diu:

Època: inici segle XX
Autor: Isidre Bosch i Bataller (8 de desembre de 1875 – 1960)
Descripció:
Destaquem la profunda utilització d'elements decoratius de diferents estils, que arribaren a englobar tota la pell exterior de l'edifici. El conjunt queda rematat per un gran coronament amb elements figuratius propis de l'arquitectura romànica i acadèmica. Tot el conjunt és arrebossat i amb pedra artificial. També s'utilitza el ferro forjat en els baranes dels balcons.
Notícies històriques:
L'adequació de l'edifici per l'actual sala de ball ha malmès sensiblement el conjunt. Tancament de finestres i alteració de les portes.



Al catàleg de béns a protegir publicat per l’ajuntament de Cassà de la Selva diu:


Època: projecte del 8 de novembre de 1910
Autor: Isidre Bosch i Bataller (8 de desembre de 1875 – 1960)
Edifici de caire eclèctic desenvolupat en cantonada, amb planta baixa i planta pis.
Les dues façanes exteriors presenten les obertures emmarcades en arcs de mig punt que unifiquen els dos nivells de l’edifici, i donen al conjunt un ordre arquitectònic superior, més monumental.
Les façanes son arrebossades amb imitació de carreus en alguns sectors. Els balcons són de ferro forjat. Hi ha profusió d’esgrafiats de temàtica floral a sota la cornisa de remat de l’edifici.
El promotor de la seva construcció i propietari fou el senyor Marià Abellí, que inicialment havia obtingut llicencia per construir-hi habitacles. No obstant això el novembre del mateix any de 1910 demanà permís per fer-hi un edifici destinat a sala de ball, que li fou concedit.



Enllaç amb informació:
que diu:

Autor: Bosch Bataller, Isidre / Negre Casas, Josep (m.o.) / ¿?/ Martí, Xavier i Jordi (arq)
1910-1911/ 1969 (ref) / 1999 (rest)
DESCRIPCIÓ
Sala de ball situada entre els carrers de la Mel i del Molí. Es tracta d'un edifici de planta baixa i pis, en cantonada. L'any 1910 el seu promotor, Narcís Abellí Dalmau, va adquirir tres solars dels carrers del Molí i de la Mel per construir la Sala de Ball. A final dels anys seixanta l'edifici va esdevenir discoteca, amb el nom de Sir Thomas. L'any 1998 l'ajuntament va adquirir l'edifici i actualment és un centre cultural municipal que acull la Biblioteca, l'Escola Municipal d'Art i l'Escola Municipal de Música
CRONOLOGIA
Entre el 6 de juliol i el 9 de novembre de 1910, Narcís Abellí i Dalmau, flequer de Cassà de la Selva, adquireix 3 solars del carrer de la Mel i del carrer del Molí per construir-hi una sala de ball.
Des de 1911 fins a 1969 sempre hi hagué sessions de ball. Edifici construït entre els anys 1910- 1911.
El 1963 Secundina Abellí i Bota, propietària de la finca, la ven a Tomàs Grau i Balmaña i el 1969 l’edifici es converteix en discoteca. Aquell mateix any es fa una votació popular i es canvia el nom de Sala Galà a Sir Thoma’s. Funcionarà com a discoteca fins el 1993. Cinc anys més tard, el 1998, l'Ajuntament adquireix l'immoble i el 1999 adjudica el projecte de reforma i rehabilitació del Centre Cultural Sala Galà al despatx d’arquitectura NORDDOS, dels arquitectes Xavier i Jordi Martí, que aglutinarà la Biblioteca, l’Escola Municipal d’Art i l’Escola Municipal de Música.
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada