Seguidors

dimecres, 15 d’agost del 2018

LA TORRE SALVANA i CAN FRIGOLA
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



És el complex arquitectònic civil més antic i important de Cassà, format per una casa i la torre adossada. El conjunt el va aixecar al segle XVI la família Salvà, posteriorment va passar a masn municipals i a mitjan segle XIX a la família Frigola, excepte la torre adossada, que va continuar essent de propietat municipal i que va fer la funció de presó.
Els usos a qué es va destinar la casa Frigola van ser, entre d'altres, d'hostal, de botiga de pa,vi i carn...
De la façana de can Frigola cal destacar la gran porta d¡entrada adovellada, els arcs conopials, d'estil gòtic, i la torre de planta quadrada coberta a quatre vessants, i amb quatre pisos connectats per una escala de cargol.
El segon pis i la garita de planta circular, són elements d'una reforma posterior, possiblement del segle XVIII.















Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVI
Descripció:
Es tracta d'una casa de planta quadrangular, construïda amb carreus de pedra, articulada amb un petit pati interior. Amb els carreus es marquen les cantonades i obertures. A la façana principal, destaquen la gran porta adovellada i les obertures dels balcons del primer pis amb arcs conopials de factura gòtica i guardapols de pedra.

Sobresurt del conjunt la torre massissa de pedra, de planta quadrada, coberta a quatre vessants amb teula àrba. El parament és de carreus irregulars, mentre que les cantonades hi trobem cadenes de carreus ben treballats. La torre compta amb quatre pisos connectats amb una escala de cargol de pedra en el seu interior i conserva un teixinat del segle XVI. A banda de les obertures adovellades, té diverses troneres espitllerades.

Tant el segon pis com la garita de planta circular, situada a l'extrem sud, són afegitons posteriors, possiblement del XVIII.
 
Notícies històriques:
La casa Frigola antigament era propietat dels senyors de Salvà. El gener de 1637 fou venuda per mossèn Salvà a Montserrat Vall-llobera i Ros. El 4 de maig de 1670 encara era propietat dels Vall-llobera i s'anomena Casa Salvà. Posteriorment aquell edifici passaria a ser un hostal de propietat de l'Ajuntament que el llogava tots els anys per poder construir una escola per a nens. L'any 1841 l'edifici fou venut en una subhasta pública a Josep Frigola, conservant l'Ajuntament únicament la torre segregada de l'edifici i que va continuar funcionant com una presó.


Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Època: inicis segle XVI
Edificació de planta quadrada construïda amb parets portants de pedra irregular i carreus ben tallats a les cantonades.
La coberta és de teula àrab estructurada a quatre vessants.
Es troba adossada a l’edifici medieval de can Frigola.
Antigament havia servit com a presó del municipi.

Altre enllaç amb informació:


que diu:

Actualment anomenada també Can Frigola. Casa pairal de la Branca Familiar "SALVÀ" de Cassà de la Selva. La Torre Salvana de Cassà es troba ubicada al nucli urbà molt a prop de l'església parroquial. Actualment la casa és anomenada Can Frigola. El dia 25 de gener de 1637 la família Salvà va vendre la Torre a Montserrat Vall-llovera i Ros, posteriorment la casa fou hostal propietat de l'Ajuntament el qual l'arrendava mitjançant pública subhasta. L'edifici fou adquirit en subhasta el 22 de gener de 1841 pel Sr. Josep Frigola, excepte la Torre, que quedà propietat de l'Ajuntament, que el va habilitar com a presó. Cal destacar-ne la porta dovellada i els balcons d'estil gòtic de la primera planta.






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada