Seguidors

dimecres, 22 d’agost del 2018

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DEU DEL CARME o DE LES CARMELITES
Banyoles - el Pla de l'Estany

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
















Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XIX

Descripció:

Església de planta rectangular aixecada a la cantonada de dos carrers. L'exterior és poc interessant, amb pedra vista sense arrebossar. Només destaquem el frontó superior de l'entrada de ponent, i el més petit, però trencat, de la porta. La coberta és a dues aigües. A l'interior presenta una sola nau amb capelles laterals. Per marcar la separació entre aquestes darreres s'utilitza pilastres -algunes d'elles daurades de fust estriat i capitells corintis-. En un primer pis, també observable a l'exterior, s'obren un seguit de finestres amb gelosies que permeten a les monges el seguiment de la litúrgia sense ser vistes per el parroquians. La volta és de creueria, amb algunes claus decorades profusament. Si traslladem la nostre atenció a l' absis poden fixar-nos en vàries pintures de motius marians: el centre una àmplia fornícula serveix per acollir la imatge de la Verge i el Nen. En aquesta zona absidial, a més, la volta està pintada de blau -símbol del cel dels justos i dels Sants-. Tot l'edifici és d'una extrema senzillesa compositiva. Potser l'interior presenta elements amb majors pretensions, però aquests als ulls contemporanis no deixen d'ésser "kitsch" i de baixa qualitat. 

Altre enllaç amb informació:


que diu:

Un cop les Carmelites varen deixar l’edifici del l’antic hospital, a la plaça del Monestir, es van instal·lar, l’any 1866, a les cantonades del carrer Sant Esteve i Verge del Remei 8actual carrer de les Carmelites Velles). Per portar a terme les seves obligacions religioses van adaptar una habitació com a capella, que amb el pas dels anys se’ls hi va fer petita i és així com l’any 1884 començaren les obres de l’actual església del Carme.

El 16 de juliol de l’any 1884 començaven les obres de construcció d’aquesta església de les Mares Carmelites de l’Antiga Observança que es troba situada al carrer de Sant Esteve i tres anys més tard, el 14 de maig de 1887, s’inaugurava oficialment. Com que la comunitat residia en un altre edifici (l’actual convent no va estar acabat fins l’any 1898), es va construir un túnel que passava per sota el carrer i comunicava els dos edificis i així les monges del convent (hem de tenir present que eren de clausura) podien assistir als oficis religiosos.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada