Seguidors

dilluns, 13 d’agost del 2018

CASA DELS CANONGES
Cassà de la Selva - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Casa medieval desenvolupada en dues plante. Presenta algunes reminiscències gòtiques. L'any 1900 va ser profundament reformada i, per tant, de la façana originària se n'ha preservat poca cosa.
Amb tot, es conserva de l'antiga casa medieval un arc de carreus de pedra que correspondria a un antic pòrtic i una finestra gòtica, actualment cega. Cal destacar, també, les obertures gòtiques de la planta pis, biforades, amb arquets trilobulats i pilar central; la cornisa i l'acroteri d'obra. Possiblement hauria estat la casa del sagristà, que tenia tant o més prestigi que el domer, i més endavant va ser coneguda com la casa dels canonges atès que s'hi recollien els delmes corresponents a la seu de Girona.

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XV

Descripció:

Edifici d'origen medieval. Només s'hi conserva la façana de la plaça Dr. Botet i restes de l'antiga estructura interior que avui són utilitzats com a parets mestres. Tota l'estructura interior és moderna. Cal remarcar l'existència de dues finestres gòtiques a la primera planta amb columna central i capitell de pedra utilitzat freqüentment en l'arquitectura d'aquella època. Les finestres i obertures són amb carreus de pedra de Girona. La façana és arrebossada.

Notícies històriques:

Segons sembla aquesta casa hauria estat propietat del capítol de la catedral de Girona en l'edat Mitja. Amb la incautació dels béns eclesiàstics, el govern va disposar la venda d'aquest immoble. El 6 de maig de 1842 l'Ajuntament inicia tràmits per aconseguir la propietat de l'edifici. En el registre de la propietat de Girona, consta que al 1878 la finca era propietat de Josep Ros i Carbó que no va justificar la propietat per títol hereditari sinó que ho va fer per un expedient possessori, tal com es va fer en molts casos amb els béns de procedència eclesiàstica.

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Cassà de la Selva diu:

Edifici medieval que només conserva la façana originària molt parcialment i restes d’estructura interior, que avui són utilitzades com a parets mestres.
La façana presenta dos nivells i és arrebossada deixant a la vista els carreus de les obertures. Cal remarcar l’existencia de dues finestres biforades amb arquets trilobulats en el pis, la planta baixa ha estat molt retocada.
Semba que l’edifici hauria estat propietat del Capitol de la Catedral de Girona a l’Edat Mitja. Al segle passat fou incautada durant la Desamortització pel Govern que després la va vendre.
Del conjunt cal valorar sobretot les obertures gòtiques de la planta superior.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada