Seguidors

dissabte, 5 de gener del 2019

CAN SENDRA
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: segle XX
Autor: Josep Maria Pericas Morros, arquitecte (Vic 27 d'agost de 1881 - Barcelona 1 d'abril de 1966)

Josep Maria Pericas Morros

Data: any 1926
Descripció:
Edifici situat en cantonada de planta rectangular amb un vèrtex escairat seguint l'alineació del carrer. La coberta és de teula àrab a tres vessants. Consta de planta baixa i quatre pisos, en el que es diferencia el primer pis, i per la diferència de cotes dels carrers apareix un semisoterrani. Per la part posterior s'hi adhereix un cos d'una sola planta.
Descripció de la façana:
Les façanes són planes i arrebossades organitzades per eixos, amb el tradicional gradient de les obertures. La façana principal està situada en la cantonada i és completament simètrica a un eix central. La porta d'entrada és l'únic element que distorsiona aquesta simetria. La planta primera es situa sobre aquest eix una tribuna que estableix diàleg una finestra de grans dimensions en la planta baixa. A l'altura dels forjats es distingeix una petita cornisa. Els ampits són de ceràmica verda vidriada. El coronament és de ràfec de fusta.
Dades històriques:
L'edifici va ser inicialment projectat per ser habitatges, però mai va arribar-ho a ser. Inicialment va acollir la fàbrica de llonganissa Bofill i a partir de 1978 es va convertir amb la fàbrica de llonganissa Sendra.
Valor sociocultural:
L'origen de la Casa Sendra es troba a l'any 1849 quan Maria Anna Vilar, vídua de Josep Sendra, instal·la un obrador (amb espais d’assecatge annexos i venda al públic) al número 18 del carrer de Gurb de Vic. Sota la denominació Viuda de José Sendra. D’aquesta manera comença la nissaga d’un estil d’elaboració propi que busca l’excel·lència del producte. La llonganissa Sendra esdevé ràpidament un èxit gastronòmic i, fruit d’aquesta popularitat, l’any 1895 es trasllada l’obrador al número 11 de la Rambla dels Montcada de Vic, a un espai que permetrà fer front a la demanda creixent. La família Sendra s’instal·la en un edifici alt i estret, on el primer pis es converteix en la residència de la família, mentre que la resta d’espais es destinen a l’assecatge. La botiga és a peu de carrer. L’expansió es completa poc després, amb l’adquisició d’una finca adjacent per a ampliar els espais d’assecatge. L’any 1917, després de la mort de Josep Sendra, Joaquima de Más Nadal agafa les regnes del negoci per continuar la tradició. És el fill de la Joaquima, Joan Sendra, que preserva la nissaga familiar i assegura la seva continuïtat quan en jubilar-se, cedeix el negoci a Pau Arboix Pujol, un empresari reconegut del sector de l’embotit i propietari de la prestigiosa marca Bofill. El 1978 es registra el logotip actual amb medalla Casa Sendra i, un any després, tota la producció canvia d’ubicació i es trasllada al carrer Jacint Verdaguer de Vic, on hi ha la fàbrica que elabora Llonganissa Bofill, una marca originària de 1890.

Enllaços amb informació:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada