CAN SENDRA
Vic - Osona
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:
que diu:
Època:
segle XX
Autor:
Josep Maria Pericas Morros, arquitecte (Vic 27 d'agost de 1881 - Barcelona 1 d'abril de 1966)
Josep Maria Pericas Morros
Data:
any 1926
Descripció:
Edifici situat en cantonada de planta rectangular amb un
vèrtex escairat seguint l'alineació del carrer. La coberta és de teula àrab a
tres vessants. Consta de planta baixa i quatre pisos, en el que es diferencia
el primer pis, i per la diferència de cotes dels carrers apareix un
semisoterrani. Per la part posterior s'hi adhereix un cos d'una sola planta.
Descripció
de la façana:
Les façanes són planes i arrebossades organitzades per
eixos, amb el tradicional gradient de les obertures. La façana principal està
situada en la cantonada i és completament simètrica a un eix central. La porta
d'entrada és l'únic element que distorsiona aquesta simetria. La planta primera
es situa sobre aquest eix una tribuna que estableix diàleg una finestra de
grans dimensions en la planta baixa. A l'altura dels forjats es distingeix una
petita cornisa. Els ampits són de ceràmica verda vidriada. El coronament és de
ràfec de fusta.
Dades
històriques:
L'edifici va ser inicialment projectat per ser
habitatges, però mai va arribar-ho a ser. Inicialment va acollir la fàbrica de
llonganissa Bofill i a partir de 1978 es va convertir amb la fàbrica de
llonganissa Sendra.
Valor
sociocultural:
L'origen de la Casa Sendra es troba a l'any 1849 quan
Maria Anna Vilar, vídua de Josep Sendra, instal·la un obrador (amb espais
d’assecatge annexos i venda al públic) al número 18 del carrer de Gurb de Vic.
Sota la denominació Viuda de José Sendra. D’aquesta manera comença la nissaga
d’un estil d’elaboració propi que busca l’excel·lència del producte. La
llonganissa Sendra esdevé ràpidament un èxit gastronòmic i, fruit d’aquesta
popularitat, l’any 1895 es trasllada l’obrador al número 11 de la Rambla dels
Montcada de Vic, a un espai que permetrà fer front a la demanda creixent. La
família Sendra s’instal·la en un edifici alt i estret, on el primer pis es
converteix en la residència de la família, mentre que la resta d’espais es
destinen a l’assecatge. La botiga és a peu de carrer. L’expansió es completa
poc després, amb l’adquisició d’una finca adjacent per a ampliar els espais
d’assecatge. L’any 1917, després de la mort de Josep Sendra, Joaquima de Más
Nadal agafa les regnes del negoci per continuar la tradició. És el fill de la
Joaquima, Joan Sendra, que preserva la nissaga familiar i assegura la seva
continuïtat quan en jubilar-se, cedeix el negoci a Pau Arboix Pujol, un
empresari reconegut del sector de l’embotit i propietari de la prestigiosa
marca Bofill. El 1978 es registra el logotip actual amb medalla Casa Sendra i,
un any després, tota la producció canvia d’ubicació i es trasllada al carrer Jacint
Verdaguer de Vic, on hi ha la fàbrica que elabora Llonganissa Bofill, una marca
originària de 1890.
Enllaços amb informació:
https://www.elperiodico.com/es/dominical/20151125/casa-sendra-llonganissa-top-secret-4702579
https://www.lavanguardia.com/local/osona/20140318/54403783383/historica-casa-sendra-vic-deja-elaborar-salchichon.html
https://www.naciodigital.cat/naciosolsona/opinio/7971/llonganissa/sendra/vic/rip
https://www.lavanguardia.com/local/osona/20140318/54403783383/historica-casa-sendra-vic-deja-elaborar-salchichon.html
https://www.naciodigital.cat/naciosolsona/opinio/7971/llonganissa/sendra/vic/rip
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada