Seguidors

dimecres, 9 de gener del 2019

CASA DE MANUEL PLADEVALL
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: segle XX
Estil: modernisme
Autor: Manuel Gausa, arquitecte - amb reformes l'any 1930
Descripció:
Edifici entre-mitgeres resultat de la fusió de dues parcel·les gòtiques, estructura tradicional de parets de càrrega i coberta de teula àrab en diverses vessants.
Descripció específica de la façana:
La façana ve marcada per una tribuna de planta poligonal, que determina la coberta i marca un eix vertical descentrat, remarcat per la coberta en forma de xamfrà. El ràfec és amb colls de fusta i ceràmica vidriada amb motius geomètrics. S'obren tres portals rectangulars a la planta; al primer pis hi ha la tribuna i al segon un balcó amb baranes de forja. La façana és arrebossada i presenta esgrafiats i estucs amb motius vegetals, sota el ràfec hi ha una inscripció amb la data de construcció. Cal remarcar els vidres emplomats que donen llum a l'escala de veïns.
Dades històriques:
El 1930, Manuel Gausa deixà l'edifici tal com està actualment. La planta baixa ha estat reformada i desfigura el conjunt. L'edifici podria tenir alguna influència de la casa de la fundació Puigporret feta per Josep M. Pericas, arquitecte.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:

Casa entre mitgeres. Consta de planta baixa i dos pisos. La façana ve marcada per una tribuna de planta poligonal, que determina la coberta i marca un eix vertical descentrat, remarcat per la coberta en forma de xamfrà. El ràfec és amb colls de fusta i ceràmica vidriada amb motius geomètrics.
S'obren tres portals rectangulars a la planta; al primer hi ha la tribuna i al segon un balcó amb baranes de forja.
La façana és arrebossada i presenta bonics esgrafiats i estucs amb motius vegetals sota el ràfec hi ha una inscripció amb la data de construcció. Cal remarcar els vidres emplomats que donen llum a l'escala de veïns. L'estat de conservació és mitjà, ja que la planta ha estat restaurada i el segon pis sembla abandonat.
 
Notícies històriques:
L'antic camí de Gurb sorgí com el perllongament del carrer Neus vers el segle XII i on s'anaren transformant les masies i edificacions en cases entre mitgeres que seguien el traçat natural del camí. Al segle XV es construí l'església gòtica dels carmelitans prop de l'actual carrer de l'Arquebisbe Alemany que fou enderrocada el 1655 en convertir la ciutat en plaça fortificada contra els francesos durant la guerra dels Segadors. Als segles XVII-XVIII es construí l'actual convent i església dels Carmelitans calçats. Al segle XVIII la ciutat experimenta un fort creixement i aquests carrers itinerants es renoven formant part de l'eixample Morató. Al segle XIX amb l' urbanització de l'Horta d'en Xandri i entre el carrer Gurb i de Manlleu també es renova. Actualment el carrer viu una etapa d'estancament i convindria revitalitzar-lo.
L'edifici és de principis del segle XX, amb clares influències noucentistes.
 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada