Seguidors

dimarts, 1 de gener del 2019

CASA AL CARRER NOU,2 AMB FORNÍCULA SANT ALBERT
VIC - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Fornícula de Sant Antoni

Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu de l'edifici:

Època: segle XX
Descripció: Casa entre mitgeres que fa xamfrà entre dos carrers. Consta de PB i tres pisos i està coberta a diversos nivells.
Descripció de la façana: Les façanes laterals són bàsicament planes amb les obertures poc ordenades, sense emmarcar i amb acabats arrebossats i pintats. La cantonada és una façana articulada mitjançant una tribuna de planta poligonal que és la reforma principal feta a l'edifici. El tractament dels elements arquitectònics és el típic de l'arquitectura de la postguerra a Vic, amb un fons de racionalisme ben marcat. Per rematar l'edifici hi ha una barbacana inclinada.
Dades històriques: Situat segurament sobre un edifici primitiu que ja existia al S.XVIII fou reformada segurament cap al 1942. Presenta elements totalment racionalistes com l'edifici Antoni Sala que té just en front.
Elements: Cal destacar tots els elements que formen la cantonada, la tribuna, els arcs i la formalització de la teulada, que caracteritzen i singularitzen l'edifici, i a més a més actuen de fita en tot el carrer Manlleu.

i de la fornícula:
Nom: Fornícula de Sant Albert
Autor: Taller Sadurní
Dades històriques:
La fornícula és de l'any 1942 i es van refer els bastidors pels voltants de l'any 1980. La imatge és de l'any 1950, col·locada per les festes de Sant Albert
Descripció:

La fornícula és de pedra artificial i està constituïda per un arc de mig punt, decorat amb formes geomètriques rectangulars i per pilastres adossades estriades. La imatge de Sant Albert és de pasta de cartró i fusta i es troba protegida per una porta de fusta i un vidre. El Sant porta la capa blanca de carmelità, una copa i el nen Jesús als braços. Valor testimonial i simbòlic de la devoció d'un barri a sant Albert, patró del barri del carrer de Gurb que també arriba fins al carrer de Manlleu. Sant Albert és una imatge assimilada per la memòria col·lectiva i és el testimoni que queda de quan les festes de Sant Albert tenien un significat religiós Ara, les festes de Sant Albert s'han convertit en un esdeveniment cívic i festiu que cohesiona el barri. Cal destacar que la fornícula és proporcionada, hi ha correspondència de mides entre la capella i el sant i és la seva senzillesa la que la fa captivadora i propera a l'esperit d'un barri.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada