Seguidors

dimarts, 1 de gener del 2019

CASA SERRABOU
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb infomació i descripció:

que diu:

Època: mitjan segle XIX
Autor: Josep Antoni Torner i Vilaseca, mestre d'obres (segons gencat,al catàleg de béns publicat per l'ajuntament de Vic diu Ramón Callís 1886)
Descripció:
Edifici civil. Casa entre mitgera que consta de PB i dos pisos. Té dues façanes, una al C/Nou i l'altra al C/Sant Sebastià. La primera presenta un gros portal d'arc de mig punt, de pedra, format per dovelles, marcant l'imposta de l'arc i amb un trencaaigües que fa d'ampit a la finestra del primer pis; al centre hi ha un escut nobiliari esculturat damunt la pedra. El 1er. p. és més alt que el segon per be que les estructures són simètriques. L'altra façana és de poc interès ja que la principal és la del C/Nou com podem veure pel medalló, sostingut per angles barrocs i els marcs de les obertures, tots de pedra picada.
Construïda amb pedra i arrebossada al damunt. L'estat de conservació és bo.
 
Notícies històriques:
Sembla que l'artista J. F. Morató fou l'encarregat el 1696 de traçar el carrer Nou que enllacés des de mig C/Manlleu fins al dels Caputxins, amb la qual cosa el formulaven projectes i estudis de tot el sector anomenat les Coromines dels Màrtirs, que eren uns camps que pertanyien al manteniment i benefici de l'associació del Sants Màrtirs de la pietat. Amb la guerra de Successió s'entorpí la urbanització de d'aquest sector que al S.XVIII fou acabat per J.Morató, fou aleshores quan s'enllaçà el C/Nou amb el C/Sant Sebastià i es traçaren també el Trinquet i Sant Antoni.
La casa Serrabou era la segona vivenda de la família rural i d'antiga tradició assentada al mas Serrabou de Tavérnoles, tradició que encara avui es manté.
 

Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: segle XIX
Autor: Ramon Callís, any 1886
Descripció: Casa entre mitgera que consta de PB i dos pisos. Té dues façanes, una al C/Nou i l'altra al C/Sant Sebastià.
Descripció de la façana:
La façana del carrer Nou és plana, arrebossada i pintada, amb les obertures organitzades fonamentalment per eixos. Presenta un gros portal d'arc de mig punt, de pedra, format per dovelles, marcant l'imposta de l'arc i amb un trencaaigües que fa d'ampit a la finestra del primer pis; al centre hi ha un escut nobiliari esculturat damunt la pedra. El primer pis és més alt que el segon per bé que les estructures són simètriques. L'altra façana és de poc interès ja que la principal és la del C/Nou com podem veure pel medalló, sostingut per angles barrocs i els marcs de les obertures, tots de pedra picada.
Dades històriques: L'aspecte actual ve d'unes reformes i ampliacions del 1886.
Elements: Cal destacar tots els elements de pedra tallada sobretot el portal i l'escut, que caracteritzen l'edifici i el singularitzen.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada