Seguidors

dimecres, 9 de gener del 2019

ESGLÉSIA DEL REMEI
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: Època moderna segle XVIII
Autor: Manuel Gausa i Raspall (1892-1976), arquitecte
Data de construcció: L'edifici actual és del 1958
Descripció:
L'edifici és d'una sola nau i resta per acabar tant la façana com l'interior. És construïda amb lleves de pedra i carreus ben tallats al angles. Alguns sector són d'obra vista. L'estat de conservació és ben bo.
Descripció de la façana:
La façana presenta una estructura barroca de manera que el capcer és sinuós. Marcada amb cornisa de pedra i amb petits pinacles a l'extrem de les volutes. A la part baixa de la façana s'hi obren tres portals d'arc de mig punt sostinguts per pilars que condueixen a un atri, el qual s'accedeix mitjançant les escales. Damunt els portals hi ha una fornícula sense imatge, amb una finestra a cada costat. Al damunt hi ha un òcul bastant gran i tancat amb vidres i a sobre un altre de més petit.
Dades històriques:
La primera església fou començada el 1743 i inaugurada el 1753. Fou derruïda el 1936 i reconstruïda a la postguerra. L'antiga església dels Franciscans del Remei, obra de Josep Morató i Sellés  (Vic 1712-1768), s'inicià el 1743 i s'inaugurà el 1753 en substituir la capella primitiva situada a tocar el pont, per emplaçar-la al lloc actual, on va romandre fins el 1936, ja que el 12 de juliol d'aquell any s'incendià. L'any 1958 s'hi construí l'edifici actual, obra de l'arquitecte M. Gausa, que roman inacabada. El barri del Remei originat a rel de l'antic convent dels Franciscans ha quedat unit a la ciutat de Vic.
Valoració:
La façana de l'edificació és interessant com a testimoni de l'antiga església del Remei enderrocada l'any 1936, i per això és important, tant històricament com arquitectònicament, per a l'estudi de l'evolució de l'arquitectura religiosa a Vic al segle XVIII.

Enllaç del blogg Tribuna del Berguedà de l'Antonio Mora Vergés:
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/06/lesglesia-dels-franciscans-del-remei.html

que diu:

L'església dels Franciscans del Remei, obra de Josep Morató i Sellés ( 1712-1768) s'inicià el 1743 i s'inaugurà el 1753 en substitució de la capella primitiva situada a tocar el pont.

El bisbe de Vic, Joan Perelló i Pou (Santa Maria del Camí, Mallorca, 30 d'abril de 1870 - Vic, Osona, 27 de juliol de 1955), fou un dels signants de la Carta col•lectiva adreçada als Bisbes del món, que recolzava clarament als sediciosos feixistes, això comportaria aquí a Vic i arreu del país, l’allunyament del poble dels estaments religiosos, que no ha tingut hores d’ara aturador.

L'any 1958 s'hi construí l'edifici actual, obra de Manuel Gausa i Raspall (Barcelona, 1892 – Vic, 1976), arquitecte municipal.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada