Seguidors

dimecres, 9 de gener del 2019

CASA MOIXÓ
Vic - Osona























Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: Època moderna (Segles XVII) - (Segles XVI-XVII) i Segle XX
Dates de construcció: any 1904
Descripció:
Edifici entre mitgeres, de planta baixa, dos pisos i golfes. Aquest edifici presenta una composició simètrica respecte d'un eix central que engloba la pilastra del mig dels dos arcs de la planta baixa i les obertures principals dels pisos primer i segon. A la part superior hi ha un seguit de finestres que formen una galeria, com altres cases de la plaça, que estan adornades amb pilarets coronats per pinacles sortits. La resta de la façana és plana exceptuant els balcons i dues fines motllures que marquen als ampits de les antigues finestres del primer pis, avui convertides en balcons. Malgrat la gran quantitat d'ornamentació del coronament, domina la qualitat dels elements antics. Tots els elements són de pedra picada excepte el coronament que és de pedra artificial i les baranes i mènsules del balcó principal que són de ferro forjat.
Descripció específica de la façana:
Composició simètrica respecte a un eix central que engloba la pilastra del mig dels dos arcs de la planta baixa i les obertures principals dels pisos primer i segon. Com a altres cases del Mercadal, el coronament el forma l'últim pis a base d'una fila d'obertures a la manera de galeria que en aquest cas estan adornades amb pilarets sortits entre elles, i coronats per ornaments a la manera de pinacles i contenint també la barana que fa de remat final. Aquest conjunt superior, intenta clarament una relació amb les dues cases veïnes. La resta de la façana és plana exceptuant els balcons i dues fines motllures que marquen als ampits de les antigues finestres avui convertides en balcons. A pesar de la quantitat d'ornamentació del coronament, domina la qualitat dels elements antics. Tots els elements són de pedra picada excepte el coronament que és de pedra artificial i les baranes i mènsules del balcó principal que són de ferro forjat. Tota la façana és interessant però s'han de destacar especialment les arcades, les obertures de les plantes primera i segona i el relleu encastat a la planta primera. Conservació de la façana: Alguns desperfectes als elements de pedra.
Dades històriques:
Aquest casal, avui molt modificat sobretot en les obertures i en el remat de l'edifici, podria haver estat construït al s. XVI o XVII si ens fixem en les llindes i brancals de finestres i balcons. Així i tot ja deuria substituir altres edificis anteriors, ja que els edificis de la façana nord del Mercadal s'edificaren primerament en forma de raval, seguint el camí i més tard s'ampliaren amb els porxos, amb nombroses cites a la Mensa Episcopal al segle XIII. E.Junyent ens diu que les finestres es van transformar en balcons i en una fotogràfica de la pg 308 del seu llibre, datada de l'any 1875, s'hi pot veure la casa només amb dos balcons, marcant un eix central, sense la galeria del pis superior actual i rematada amb un ràfec.Manuel Gausa, també parla de la casa: "probablemente levantada en el sigloXVII, de acertada composición. Las aberturas, aún pertanecientes alrenacimiento, conservan ciertos detalles góticos. En época relativamente reciente se transformaron las ventanas, convirtiéndolas en balcones y, más tarde, aprincipios de siglo, se añadió la terminación superior que no responde al carácterde la fachada. Se encuentra a faltar una mayor altura en el edificio, la cualseguramente tenía al ser levantado, y su correspondiente alero de protección del paramento."Per la nostra part hem trobat un expedient d'obra a l'arxiu municipal, on es demana permís per a unes reformes a la casa l'any 1904, i pensem que podria ser l'any en que es van afegir els dos balcons laterals del primer pis i la tercera planta en galeria.
**************************************************************************************




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada