Seguidors

diumenge, 6 de gener del 2019

SANTUARI DE SANT JOAN DE L'ERM
Juià - el Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Història:
Les primeres noticies de Sant Joan de l’Erm són del segle XIII; el 1276 era una capella servida per un ermità i un matrimoni de donants. El 1324 s’hi va establir un priorat de monges benedictines que formaven una sola comunitat amb les de Santa Coloma de Matella (Sant Iscle d’Empordà). Després de la “Pesta Negra” DE 1348 va ésser agregat al Monestir de Santa Maria de Vilanera, prop d’Empúries. Sense les monges al santuari continuà sota la cura d’una confraria que aplegava gent de les poblacions de l’entorn, hi havia una família d’ermitans i s’hi celebraven aplecs. El culte s’hi va extingir, probablement al segle XIX.
Arquitectura:
En el conjunt de ruïnes destaca l’església, d’una nau rectangular (amba la volta esfondrada) i campanar d’espadanya al costat nord. A la façana és notable la portada amb decoració esculpida, sobretot els dos petits capitells amb decoració vegetal i zoomorfa. És un construcció renaixentista del segle XVI (la llinda de la porta de la sagristia té gravat l’any 1571). A l’exterior del mur de migdia de l’església hi ha encastada una dovella que té esculpit un escut gòtic que pertany, molt probablement, a Brunissenda de Roca, que va ésser elegida priora de Sant Joan de l’Erm l’any 1324. Al sud de la capella hi ha ruïnes d’edificacions: el priorat i la casa de l’ermità i restes del pati amb una cisterna.
Text de Joan Badia.




















Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles XV-XVI
Descripció:
Ermita o capella situada a la part meridional del poble de Juià. No té culte i es troba en estat ruïnós. Conserva el perímetre dels murs fins al teulat i un campanar d'espadanya perpendicular a la façana. Es creu que és l'antic monestir de Sant Joan de l’Erm, que per manca de comunitat de donades que seguien la regla de Sant Benet.
Les ruïnes actuals corresponen a un edifici gòtic amb alguns elements esculpits dels segles XV o XVI.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

En aquesta capella de Sant Joan de l’Erm hi va existir una comunitat de donants el 1276. En el primer quart del segle XIII, les monges de Matella van intentar traslladar-se a aquest lloc, però no ho van aconseguir. Finalment s’hi va instal·lar la comunitat de Matella i Sant Joan de l’Erm, possiblement  una única entitat formada per les monges de Santa Coloma de Matella que finalment s’hi havia pogut traslladar a causa de les inundacions de 1327 que afectaren el seu cenobi. Aquí van patir els efectes de la pesta del 1348 que va deixar una única monja amb vida. El 1362 hom autoritzà la seva integració amb la casa de Vilanera.

Altre enllaç amb informació i descripció:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada