Seguidors

dijous, 31 de gener del 2019

FONT DE SANT FRANCESC
MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació:

que diu:
Descripció:
La Font de Sant Francesc és una font situada a la Plaça de Sant Francesc, prop del carrer Major. Té un cos quadrat on hi brolla l’aigua per quatre canelles, damunt del qual hi ha un esvelt obelisc sostingut per quatre boles.
Ressenya històrica:
El creixement poblacional de la vila va provocar que el subministrament d’aigua fos insuficient. Per solucionar el problema de l’escassetat d’aigua accessible, el 1828 es proposà la construcció de dues fonts més als extrems de la població: una a la plaça del convent de Sant Francesc i l’altra al Raval, amb sengles abeuradors i rentadors. Per passar del projecte a la realitat, es nomenà una Junta de Notables. 
No va tardar gaire a sorgir el pensament que la de Sant Francesc era massa allunyada i que seria millor emplaçar la font a Sant Miquel, sense pensar que Sant Miquel havia estat un antic cementiri. En fer unes cates i trobar ossos humans, es retornà al planejament inicial de fer la nova font a Sant Francesc, font que s’inaugurà el dia 2 de febrer de 1829.
El 1834 es van col·locar als voltants de la font sis pilars amb cadenes de ferro per evitar l’entrada de les cavalleries. El 1927, la font s’ubicà al centre i es van suprimir els pilars i l’abeurador en reformar la plaça. L’any 1955, en motiu de l’arranjament definitiu de la plaça, la font s’ha tornat a moure  per apropar-la més al carrer Major i s’ha eliminat l’elevació que tenia la plaça anteriorment.

Altre enllaç amb informació:

que diu:
Època: segle XIX
Descripció:
Font realitzada en pedra, de quatre canelles. De figura esvelta, està formada per un cos que fa de base i per una estructura superior que s'hi recolza sobre quatre boles. Aquesta part, de forma triangular, està decorada per un escut coronat i encapçalada per la figura d'un vas.
Notícies històriques:
Aquesta font es pot datar entre els anys 1850-1860. correspon a una època de grans construccions a la ciutat i a l'eixamplament urbà. Per aquest motiu la font està rodejada per una balustrada de pedra que forma una plaça al costat de l'Església de Sant Francesc.



***********************************************************************************













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada