Seguidors

diumenge, 27 de gener del 2019

PONT VELL
Montblanc - la Conca de Barberà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa









Enllaç amb informació:

que diu:
Descripció:
El Pont Vell és un pont medieval de quatre ulls amb uns bells esperons centrals amb fragments d’un escut de la vila i d’imatges disposades amb una disposició del tot irregular i sense mostrar un sentit iconogràfic lògic, cosa que ens fa pensar que pot ser que aquestes pedres formessin part d’escultures destinades a la portalada de Santa Maria que es va refer al segle XVII, però que no fossin acceptades perquè la seva qualitat artística era més que insuficient per a tal obra, llavors l’Ajuntament se les hauria fet seves a finals del segle XVIII per a reparar el pont.
Ressenya històrica:
El Pont Vell sembla tenir uns orígens probablement romans  tot i que l’actual és una insigne obra medieval del segle XII, emplaçat a la sortida del Camí Reial que passava per la vora del primitiu Montblanc, al final del futur raval. Aquest pont ha resistit el pas de la història, fortes riuades, guerres i intents de demolició com el del 1882.
Antigament s’aixecaven dos arcs (un amb la figura de l’Àngel de la Guarda i l’altre amb l’escut de la vila) a banda i banda del creuer. El 1845 s’enderrocà l’últim arc que quedava per facilitar el pas de carruatges i, amb les seves pedres, s’adobà el Raval i el mateix pont, fet que hi ha qui utilitza per explicar la presència d’escultures a la part central del Pont Vell.


Enllaç amb informació:

que diu:
Construcció:
Encara que els seus orígens podrien ser romans, l'obra visible avui en dia pertany al segle XII. Antigament als extrems del pont hi havia dos arcs, un amb l'escut de vila esculpit i l'altre amb la figura d'un àngel. Aquests arcs foren derruïts en el s. XIX per donar millor pas als carruatges.
Història:
El monument estava situat al camí reial i en diverses ocasions va patir intents de destruccions. També ha patit els efectes de riuades.

Altre enllaç amb informació:

que diu:
El Pont Vell de Montblanc és un pont medieval de quatre ulls, els de les puntes més petits que els del centre, per salvar el riu Francolí. Consta d'uns contraforts laterals de grans dimensions fets de carreus que poden procedir de la façana de Santa Maria.
Aquesta obra medieval fou construïda en els temps fundacionals de la vila, en el segle XII, i és una bella mostra de pont romànic, si bé la part superior ha hagut de ser reparat diverses vegades a causa de les riuades. Per això ha calgut refer-lo diverses vegades, com els anys 1634, 1883, 1889 i l'última del 1966.
Està emplaçat a la sortida del Camí Reial que donava al nucli antic de Montblanc. Antigament, s'aixecaven dos arcs a banda i banda del pont. El 1845 s'enderrocà l'últim arc que quedava per facilitar el pas de carruatges.
*********************************************************************************




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada