Seguidors

dimecres, 9 de gener del 2019

CASA DEL VEGUER SALA I SAÇALA
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










VI JULIOL MDCCCXCVII
L'AJUNTAMENT DE LA CIUTAT DE VICH
REMEMBRA ALS PRESENTS Y ALS ESDEVENIDORS
QUE EN ESTA CASA NASQVÉ Y MORÍ
RAMON SALA Y SAÇALA
VEGUER
MESTRE DE CAMP DE INFANTERIA
GLORIÓS VENCEDOR DEL FRANCÉS L'ANY MDCXCV
Y HONRA PERPETVA DE LA DITA CIUTAT
DCBRE MDCLXV - ABRIL MDCXCVII

Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: època moderna segles XV-XVI – època moderna segle XVIII
Dates de construcció: última remodelació de l’any 1945
Descripció:
Edifici de planta baixa i dos pisos. Reculat respecte la façana, existeix un altre cos d'edificació.
Una façana plana, ondulada seguint el carrer, on s'hi van disposant les obertures sense cap ordre gaire aparent. L'únic ritme el marquen els portals de la planta baixa. També s'aprecia una intenció compositiva a la part dreta de la façana, remarcant el portal allí existent amb quatre finestres barroques i una gòtica amb la intenció d'unir la façana amb el cos d'edifici existent a la dreta, que sembla posterior. La barbacana presenta la morfologia antiga, amb una mènsula cada 3 o 4 metres i una volada total d'uns 40cm. Materials: Murs antics de pedra a la planta baixa i pedra aparellada en el mur del cantó esquerre. També hi ha pedra picada emmarcant i vestint les quatre obertures gòtiques i les set barroques. Les columnetes de les finestres gòtiques són de pedra calcària numolítica. La barbacana és de fusta. L'acabat de façana és arrebossat tipus tirolès. Elements arquitectònics a destacar: Tota la planta baixa, amb els murs i les restes que contenen com les columnetes, mig arc, un mur i estructures interiors. L'arc dovellat d'accés. Les finestres gòtiques de tres tipus diferents i totes les barroques. Les reixes i el ferratge de la porta esquerra. Conservació de la façana: Petits desperfectes en general.
Dades històriques:
L'edifici, en el seu aspecte actual, és degut a diverses intervencions al llarg dels segles. S'aprecien quatre èpoques diferents:
- els murs de la planta baixa que, amb la seva fàbrica de pedra, denoten temps molt antics i contenen també elements arquitectònics d'èpoques passades.
- els dos finestrals gòtics del segle XV a la façana de la planta noble.
- diverses obertures amb la llinda barroca del segle XVIII.
- una remodelació del conjunt que, segons hem trobat a l'arxiu municipal, va realitzar a l'any 1945 el constructor Bernat Callís. Aquesta casa fou del Veguer Ramon Sala i Saçala (Vic 1655 - 13 d'abril de 1697), l'heroi vigatà contra les invasions franceses a la Plana de Vic, a les darreries del segle XVIII (pg 383 "La Ciutat de Vic").Al parlar del segle XV també diu: l'abundància de constructors, de picapedrers i d'escultors d'origen francès que es nota en les obres d'aquesta època...explica la renovació efectuada en molts edificis de particulars, per als quals s'entallaren les gracioses finestres partides per columnetes amb els respectius capitells.
Valoració:
L'edifici té valor històric-artístic, testimonial, arqueològic i tipològic. E. Junyent diu, al parlar de la casa: són d'admirar els finestrals del segle XV, alts i esvelts, partits per dues columnetes que
suporten els arcs en ogiva com tants n'hi hagué a Vic en aquella època, tal com es conserven també en d'altres indrets.

Enllaç sobre Ramon Sala i Saçala:

que diu:

Ramon Sala i Saçala (Vic?, 1665 – 13 d’abril de 1697) fou veguer i batlle de Vic. També conegut com Ramon de Sala i Saçala, fou descendent i continuador d'un llinatge de barons que van exercir càrrecs de gran importància ciutadana. El seu besavi Francesc fou conseller en cap el 1628 i capità dels sometents de Vic. El seu avi, també Francesc, a més del càrrec de conseller en cap, el 1676, fou veguer i batlle de Vic el 1670. Amb només vint-i-sis anys, Ramon Sala fou nomenat veguer i batlle de Vic pel virrei de Catalunya, i duc de Medina Sidònia Juan Carlos Pérez de Guzmán y Fernández de Córdova, substituint qui ho havia estat fins aleshores, Francesc de Camats. Els seus dots de comandament quedaren palesos, especialment, en les guerres contra els francesos, que sovintejaren des de 1635, i de les quals aconseguí sortir victoriós. Entre les batalles en les quals participà destaca la Batalla de Sant Feliu de Pallerols, la qual va tenir lloc el 10 de març de 1695. Alhora, durant la Guerra dels Nou Anys (1688-1697), Ramon Sala, juntament amb Josep Mas de Roda, al capdavant de 16 companyies de miquelets i el sometent d'Osona, derrota a les tropes franceses, formades per uns 1.300 efectius, 826 dels quals foren fets presoners i 260 van morir.Després de la seva mort, fou el seu germà Fèlix qui el succeí en el càrrec de veguer.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada